МВФ: Световната икономика влезе в рецесия

В същото време Кристалина Георгиева прогнозира възстановяване през 2021 г., ако успеем да се справи с вируса по света и да предотвратим проблеми с ликвидността. Георгиева посъветва властите по света решително да предприемат икономически мерки за смекчаване на последиците от пандемията.

Световната икономика навлезе в рецесия, която е подобна или дори по-лоша от тази, настъпила по време на световната финансова криза през 2008-2009 г. Това съобщи в петък управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на видео брифинг за журналисти.

„Сега за всички е ясно, че сме навлезли в рецесия, която е също толкова ужасна или дори по-лоша, отколкото през 2009 г. Очакваме възстановяване през 2021 г., значително възстановяване, но само ако успеем да се справим с вируса по света и да предотвратим проблемите с ликвидността“, заяви Георгиева. Тя добави, че говорим за „доста дълбока“ рецесия през 2020 г.

Кристалина Георгиев призова международната общност да обърне внимание на държавите с голям дълг, докато „това не се превърне в сериозен проблем“. Георгиева посочи, че Великобритания, Китай и Япония вече са ѝ обещали да помогнат на най-бедните страни в света. „Искаме да направим така, че страните да получат достъп до финансиране възможно най-скоро“, каза ръководителят на МВФ. Организацията обмисля използването на превантивни заеми за създаване на защитни механизми в случай на нови негативни последици от кризата, както и за разпределяне на ликвидни средства. „Получихме много искания за спешно финансиране [във връзка с последствията от коронавируса]“, добави тя.


image0 (9K)