Медитацията изменя структурата на мозъка

Медитацията по китайска методика активира работата в областта на мозъка, отговаряща за особеностите на поведението и за емоционалността. Това твърдят учени от Орегонския университет, като поясняват, че китайската медитация в продължение на 11 часа е способна да измени структурата на мозъка, активирайки работата му в областта, отговаряща за контрола на поведение.

В изследване на така наречената „интегрираща тренировка на мозъка и тялото” (integrative body-mind training, IBMT) участвали 28 студенти и 17 студентки от Орегонския университет. 22 от участниците се занимавали с IBMT, а останалите (контролна група) просто се отдавали на релаксация. В същото време специалистите скенирали мозъчните тъкани на доброволците.

Анализът на постъпилите данни показал, че при медитация най-ясни изменения се виждат в поясната кора на главния мозък – тази област, която отговаря за регулиране на емоционалността в поведението и способността да се изглаждат конфликтни ситуации.

image0 (9K)

Структурата на мозъка започнала да се променя шест часа след началото на експеримента, а след 11 часа промените станали най-ясни и отчетливи. При релаксиращите студенти такива изменения не били отчетени.
Получените резултати говорят за това, че самоконтролът е способен да оказва въздействие на главния мозък, обясняват авторите на изследването И-Юан Танг и Майкъл Поснър.

Интегрираната тренировка на мозъка и тялото, популярна в Китай, но все още не разпространена в цял свят, е в състояние да активира процесите и представите на човек за нови възможности за самоусъвършенстване, допълват авторите.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!