Мексико: къде изчезват всички тези хора?

През последните десет години в Мексико са изчезнали безследно 30 000 души. 3300 от тях са чужденци. Защо в тази страна изчезват толкова много хора? Какво се случва с тях? Репортаж от Мексико сити:

 През януари 2018 трима италианци изчезват безследно в Мексико. Последната новина от тях е гласова поща, записана на 31 януари. В съобщението се казва: „На една бензиностанция в Текалитлан бяхме спрени от полицаи, пристигнали с една патрулна кола и два мотоциклета. Казаха ни, че сме арестувани и трябвало да ги последваме.“

След това следите на Рафаеле, Антонио и Виченцо се губят. Тримата италианци от Неапол пътували служебно в Мексико – те търгували с машини. Най-възрастният – 60-годишният Рафаеле Русо – е водещата фигура на голяма италианска фамилия, 25-годишният Антонио е негов син, а Виченцо Кимино – негов племенник.

Новината, че хора в Мексико изчезват безследно, всъщност не е никак нова. Доскоро обаче чужденци изпадаха сравнително рядко в неизвестност. Тъй като в последно време тези случаи зачестиха, неотдавна американското правителство включи пет мексикански щата в черния спискък с дестинации. В него са изброени райони от различни краища на света, които американските граждани трябва да избягват. Щатът Халиско, откъдето за последно са се обадили тримата изчезнали италианци, не е включен в американския списък.

Преди няколко дни пък в южната част на Мексико избухна бомба – на един ферибот, свързващ курорта Плая дел Кармен с близкия остров Косумел, който привлича много туристи. При нападението пострадаха 24 души, сред които и петима американци. Малко по-късно на друг ферибот беше открито второ взривно устройство. Поради това посолствата на Канада и САЩ обявиха и тази част на Мексико за опасна.

И италианците са заподозрени в престъпна дейност 

След изчезването на тримата италианци, роднините им задействали всички възможни лостове. Други двама от синовете на Рафаеле, които също са пребивавали Мексико, но във въпросния ден не са били с тримата си роднини, са подали сигнал до прокуратурата на щата Халиско и са потърсили съдействие от италианското посолство. В Италия пък семейството е изнесло случая в медиите, а на един от мачовете на местния футболен клуб „Наполи“ на трибуните дори е бил разпънат огромен плакат, призоваващ за освобождаването на тримата италианци.

Веднага след това мексиканските власти се заемат със случая, но, както обикновено, първоначално съмненията падат върху самите жертви. Главният прокурор на щата Халиско – Раул Санчес Хименес – обяви, че представители на семейство Русо често пътували до Мексико, а 60-годишният Рафаеле дори веднъж бил задържан в друг щат – за измама. Хименес уточни, че италианците продавали генератори и бетонобъркачки, представяни като продукти на реномирани германски фирми, които обаче в действителност били китайски пиратски копия. В момента дори се проверявало дали и в самата Италия няма улики срещу въпросния семеен клан. По-късно се появи информацията, че Рафаеле бил влязъл в Мексико с фалшиви документи – обвинение, което семейството му категорично отрича.

Демонстрация в Неапол, организирана от близките на изчезналите италианциДемонстрация в Неапол, организирана от близките на изчезналите италианци

Мексиканската полиция – под подозрение

След като италианският външен министър обсъди случая с мексикансикя си колега по телефона, прокуратурата задържа четирима мексикански полицаи, които са били в района на бензиностанцията по време на отвличането на тримата чужденци. По-късно те признаха, че са задържали италианците, за да ги продадат на престъпен картел от Халиско. За всеки един от тримата полицаите получили по 43 евро. Оттогава шефът на полицията в Текалитлан е неоткриваем.

„Това е нещо обичайно в Мексико – много полицаи си заработват по този начин нещо допълнително към заплатата“, казва Хосе Ревелес, автор на книги за мексиканската организирана престъпност. Според него, това може да се случи на всеки, включително на чужденци – ако в грешното време се озоват на грешното място. Или ако попаднат на грешните хора.

По този начин много момичета попадат в лапите на престъпни групи, занимаващи се с проституция. Отвличаните мъже пък биват припознавани като членове на вражески картели и след това убивани. А тези, които изглеждат заможни, биват отвличани с намеренията за искане на откуп. Процентът на разкриваемост е много нисък – става дума за само 3%. И поради тази причина престъпниците се чувстват сигурни. В конкретния случай с тримата италианци те очевидно са подценили дипломатическите усложнения. Авторът Хосе Ревелес обаче не смята, че поръчителите ще бъдат открити. „Мексиканското правосъдие не работи, то произвежда виновници“, казва той.

Полицаи в ТекалитланПолицаи в Текалитлан

30 000 безследно изчезнали

ООН и много правозащитни организации критикуват Мексико за това, че в страната се използват признания, изтръгнати чрез мъчения. Според, реформата в правосъдието от 2016, мексиканските съдии би трябвало да не се позовават на признания, направени по този начин. Това обаче често не се спазва, тъй като при много от случаите просто няма други доказателства. Така нерядко съдилищата оправдават виновници.

През последните десет години в Мексико са изчезнали безследно 30 000 души. 3300 от тях, или 11%, са чужденци. Щатът Халиско е на четвърто място в списъка с най-опасните в това отношение мексикански щати.

Източник: Дойче Веле

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!