Меркел: Ако Шолц стане канцлер, мога да спя спокойно

Меркел: Ако Шолц стане канцлер, мога да спя спокойно

Меркел по време на посещението си в Рим по-рано този месец. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

След 16 години като федерален канцлер Ангела Меркел (CDU) показва задоволство от работата си в правителството и е спокойна относно смяната на властта в канцлерството. „Знам какво постигнахме в правителствата, които ръководих“, казва тя пред Süddeutsche Zeitung в първото си интервю след федералните избори

Още по темата

На въпрос дали изобщо може да спи спокойно с идеята, че в бъдеще държавата отново ще управлява социалдемократ, Меркел отговори утвърдително. „Ще има политически различия, това се разбира от само себе си. Но мога да спя спокойно“. По отношение на впечатлението си от Олаф Шолц (SPD) като министър на финансите, тя каза: „Докато Шолц бе финансов министър, не винаги оставах с впечатлението, че парите са насипни“.

Меркел призна за един провал на партията ѝ на федералните избори. „Резултатът не беше добър, това е ясно“, каза тя. CDU и CSU в момента работят над извличането на уроци за бъдещето. „Мисля, че ще се справят много добре“.

Още по темата

„Всеки работи по свое време. Това приключи за мен като председател на партията през 2018 г. и сега приключва като федерален канцлер“, каза Меркел на въпрос дали Съюзът е загубил избирателите, защото тя вече не можеше да бъде избрана или защото самата тя не е подготвила адекватно своята CDU за времето след нейното канцлерство. „Всичко, което направих, направих с оглед на това, което беше необходимо, за настоящето и, разбира се, защото такива решения трябва да са валидни и в бъдеще“.

Меркел твърди, че все още не знае какво ще прави в първите дни след края на управлението си. Съпругът ѝ Йоахим Зауер обаче не се притеснявал, че скоро тя просто ще си седи само вкъщи. „Не мисля, че е толкова уплашен от това“, каза Меркел. „Първо, той има самият има достатъчно задачи, и второ, никога не съм се отличавала с това, че просто си седя вкъщи“. 

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)