Меркел: Германия е готова да използва „Спутник V“, ако бъде одобрена от EMA

Девизът на германското правителство за борба с коронавируса е „ваксинирайте се, ваксинирайте се, ваксинирайте се“ и скоро ще има по-голяма гъвкавост при предлагането на хората на ваксини срещу Covid-19, заяви в петък канцлерът Ангела Меркел по време на пресконференция за медиите, съобщават Ройтерс и БНР.

Всеки германски гражданин трябва да може да бъде ваксиниран срещу Covid-19 до лятото, заяви още немският канцлер.

Говорейки след правителствено заседание за ваксинацията с лидерите на 16-те федерални региона, Меркел заяви, че Германия е получила допълнителни доставки на ваксината на Pfizer/BioNTech. Доставките на допълнителни дози от BioNtech/Pfizer ще позволят на регионите, граничещи с Франция, да получат допълнителни ваксини заради разпространението на южноафриканския вариант там, посочи още канцлерът.

image0 (9K)

Тя добави, че Германия би използвала всяка една ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA), включително и руската „Спутник V“, ако тя получи зелена светлина.

Германия ще поръча руската ваксина „Спутник V“, ако тя бъде разрешена за употреба в Европейския съюз, заяви в Меркел, добавяйки, че Берлин може да осигури сам доставките, ако блокът не го направи.

„По отношение на руската ваксина от известно време съм на мнение, че трябва да използваме всяка ваксина, одобрена от европейския регулаторен орган по лекарствата“, каза тя, цитиран от Франс прес.

Въпреки че Меркел би предпочела съвместни поръчки от страна на ЕС, „ако не се стигне до такава европейска поръчка, тогава трябва да тръгнем по свой собствен германски път“.

Освен това тя се изказа в подкрепа на ваксината на „АстраЗенека“ (AstraZeneca), като заяви: „Бих се имунизирала с ваксината на „АстраЗенека“, когато дойде моят ред“.

Според нея Германия ще снабдява общопрактикуващите лекари с ваксини и ще доставя допълнителни дози до региони в близост до чешката и френската граници, тъй като страната се стреми да върне кампанията си в релси след тридневна пауза при използване на ваксината на „АстраЗенека“.

Меркел и регионалните германски лидери трябва да се срещнат отново в понеделник, за да обсъдят удължаването на локдауна, който съществува от средата на декември, както и ревизиране на на плановете за постепенно отваряне на икономиката. Броят на случаите на Covid-19 в Германия започна отново да нараства след известно облекчаване на противоепидемичните ограничения през последните седмици.

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!