НАЙ-НОВИ:

МЗ предвижда по-добро заплащане за медицинските сестри

Здравното министерство предвижда по-добро заплащане за специализантите по „Здравни грижи“. Мярката е с цел младите медицински сестри да останат у нас след дипломиране. С 20% е повече са местата в тази специалност в Медицински университет Пловдив, предаде БНР.

„Тази учебна година в Медицинския университет в Пловдив са приети с 20% повече студенти в специалност медицинска сестра. Сега броят им е 120“, казва ректорът проф. Марияна Мурджева.

„Една част от тези бройки са за Пазарджик, където нашите проучвания с Общината в Пазарджик установиха едно повишено желание за медицински сестри от този град и региона. Ще имаме и практическо клинично обучение в една от болниците там“.

Здравното министерство предвижда при специализация в държавна болница по клинични специалности, заплащането да е не по-малко от 2,5 минимални заплати или 1625 лв.

„Една от причините сестрите да не остават у нас, е ниското заплащане, свръх натоварването и лошите условия на труд.“, посочи проф. Мурджева.

Съотношението медицински сестри лекари трябва да е две към едно. Данни на НСИ сочат обаче, че към декември 2020 г., то е по-малко от една сестра на лекар. 

България е на второ място след Гърция по недостиг на сестри. На 100 хиляди души се падат 435, за сравнение средният брой в ЕС е 850 на 100 хиляди.

Броят за прием в тази специалност е увеличен. В медицинските университети у нас са постъпили 714 бъдещи медицински сестри.

По данни на Здравното министерство, средната брутна месечна заплата на специалист по здравни грижи у нас е 2 хиляди лева.

https://www.dnes.bg/…………. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon