Мика Зайкова: Конфронтацията и омразата са път за никъде

Мика Зайкова: Конфронтацията и омразата са път за никъде

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

image0 (9K)

С тържествено заседание започна работа 46-то Народно събрани. Едно от предизвикателствата пред депутатите е съставяне на правителство. Към момента представителите на парламентарните партии заявяват, че нови избори не са добри за страната.

Още по темата

Първото заседание беше открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН). Преди началото на заседанието Зайкова провери кворума – в залата се регистрираха 214 депутати и работата на парламента започна. 

Тя призова своите колеги да бъдат конструктивни и да работят за „мечатат на този народ – просперираща България“. „Народът ни каза, че не иска да живее повече така“, заяви Мика Зайкова, отчитайки увеличеният резултат на партиите на протеста. Но суверенът не даде мнозинство на нито една от партиите, което означава, че хората са казали на поличитеския елит е „Работете заедно“, допълни още тя. 

Ниската избирателна активност тя тълкува като нежелание на българите да продължават с процедурата по избори, а политиците да се захващат с работа. „Конфронтацията и омразата са път за никъде“, каза още Зайкова и призова за обединение в името на България.

Зайкова очерта някои приоритети пред работата на депутатите – реформи в образованието, здравеопазването, пенсионната рефома и електронното правителство. За нея не е важно какво ще бъде мнозинството, което ще подкрепи правителство, а какви са неговите приоритети и политиките за изпълнението им.

На България са нужни реформи в съдебната власти, главният прокурор да бъде подсъден, контролиран и сменяем, заяви още Зайкова в прочит на доклада на ЕК за страната.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на заседанието, по време на което депутатите положиха и записаната в Конституцията клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

„Служебното правителство извърши важна работа“, каза преди началото на заседанието държавният глава и допълни, че от решителните действия на депутатите зависи връщането на нормалността и доверието в институцията парламент. Основната задача е сформиране на редовен кабинет, каза още той. „България не може да си позволи да хаби повече историческо време“, обясни Радев.

Работата на депутатите продължава и ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента.

Ива Митева нито потвърди, нито отрече преди началото на заседанието, че ще бъде издигната от ИТН за председател на НС. Тя коментира само, че е нужна широка подкрепа за новия председател. От БСП вече обявиха, че ще предложат Кристиан Вигенин за председателското място в новия парламент. ГЕРБ ще предложат Росица Кирова за заместник-председател, а групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ – Татяна Дончева.

Христо Иванов коментира, че „Демократична България“ ще предложи за зам.-председател ген. Атанас Атанасов.

Очаква се предложението на ДПС за заместник-ръководния пост да е Мукаддес Налбант.

Десислава Атанасова отново ще е председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а лидерът на БСП Корнелия Нинова – на левите в парламента. Мая Манолова пък застава начело на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, както е новото име на коалицията. Преди началото на заседанието Манолова обясни, че с новото име от формацията предупреждават, че ако има нужда – те огново ще излязат на площадите за протести.

Христо Иванов ще е председател на групата на „Демократична България“ в 46-я парламент.

На първото заседание на новия парламент присъстваха и премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет.

източник https://www.investor.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!