НАЙ-НОВИ:

Мика Зайкова. Коя е тя? Цитати и майтапи

45-ото Народно събрание на Република България беше открито вчера, 15 април. Според член 76 от Конституцията най-възрастният народен представител трябва да го направи, като този път честа беше поверена на Мика Зайкова. Тя е на 79 години от парламентарната група на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

За броени часове Зайкова се превърна в любимка на потребителите в социалните мрежи (и не само). Нейната официална реч беше изключително колоритна и някои цитати от нея веднага започнаха да се споделят.

Ето част от тях:

„Неумолимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница.“

„Заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР. Така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор.“

„Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тук и да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република.“ (По повод факта, че Бойко Борисов внесе своята оставка, но не се появи на вчерашното заседание.)

„Време е да изберем председател и аз малко да си почина.“

„Дами и господа, гласували са общо двеста тридесет и девет души в залата и двама души… хм, но тогава не ми излиза сметката. Нещо квесторите са сбъркали. (Относно избора на Ива Митева от „Има такъв народ“ начело на 45-ото Народно събрание.)

„Злобата не е добър съветник. А глупостта, дами и господа, се плаща най-скъпо.“

Коя всъщност е Мика Зайкова?

Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, специалност „Минен инженер“, а след това и икономика със специалност „Планиране“.

Работила е в ТЕЦ „Марица Изток“, Министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. е била икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

През последните години тя е чест гост в студиата на телевизии и радиа, като коментира основно икономическите и финансови показатели за развитието на държавата.

Наложила се е като критик на правителствата на Бойко Борисов, което личи от многобройните й интервюта.

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови