Микрочип в топката ще казва дали е имало игра с ръка

Микрочип в топката ще казва дали е имало игра с ръка

Снимка: БГНЕС

Футболът работи все по-усърдно по усъвършенстването на технологиите в играта, като поредната крачка ще бъде направена по време на Евро 2024. С цел да се улесни работата на системата ВАР и да се избегнат забавянията, които много фенове критикуват, че убиват емоциите в играта, УЕФА ще сложи специални чипове във всяка топка.

Микрочипът ще може да определя дали има игра с ръка, а също така ще помага и при отсъжданията за засада. Той ще бъде поставен във всяка топка за Евро 2024 и ще осигурява безпрецедентен изглед на всеки елемент от движението на топката, като по този начин ще подпомага ВАР арбитрите, пише dir.bg. Микрочипът ще бъде синхронизиран със система за проследяване на крайниците, която в реално време ще визуализира в 3D форма скелета на играчите. Така веднага и без да се губи време, реферите ще знаят дали топката е ударила ръката или не.

Разбира се, все пак ще остане субективният фактор, при който реферът ще може да решава дали играта е умишлена или не, защото както добре знаем, не всяка игра с ръка във футбола се тълкува като нарушение. Въпросната технология също така ще подпомогне засадите, защото така съдиите ще имат точната информация когато е настъпило последното докосване до топката.

Технологията вече е тествана в специално организирани симулации на мачове, като според ФИФА и УЕФА, тя работи. Светът ще може за първи път да прецени дали действително тези микрочипове скъсяват времето на ВАР разглеждането и подпомагат футбола по време на Евро 2024 от 14 юни до 14 юли следващата година.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)