Милков: Членството ни в Шенген е европейски приоритет

Милков: Членството ни в Шенген е европейски приоритет
Милков: Членството ни в Шенген е европейски приоритет

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Членството на България в Шенген е приоритет не само за нашата страна, това е европейски приоритет, приоритет за цялата общност от държави, които сме в Европейския съюз. Това заяви служебният външен министър Николай Милков по време на отчета на служебния кабинет на премиера Гълъб Донев.
 
По думите на родния дипломат №1 има постигнато общо разбиране на национално и на европейско ниво за стъпките, които трябва да бъдат предприети през тази година, така че присъединяването ни да бъде реалност през есента.

Още по темата

19 яну 2023 11:23

49

Министър Милков припомни, че в рамките на мандата на служебния кабинет е проведен активен политически диалог с представителите на Европейската комисия, с Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), както и с  всички държави членки на ЕС. Той отбеляза, че най-сериозно внимание е било обърнато на т.нар. резервирани страни – Нидерландия и Австрия. Милков добави, че „в някакъв смисъл“ колебаеща позиция е имала и Швеция.
 
„Бяха предприети също така дипломатически усилия за недопускане на разделянето на България и Румъния. Това не е въпрос само на политически престиж, а е директен европейски и национален интерес за охраняване по най-добър начин на външните граници на Съюза“, обясни министър Милков, цитиран от БТА.

Според външния ни министър в резултат на тези усилия е постигнато безпрецедентна подкрепа за присъединяването на страната ни към Шенген.
 
По думите му е важно да се отбележи, че основни партньори като Германия, Франция, Испания са ангажирани с активно лобиране за „нашата кауза“, а не само с пасивна подкрепа. Министър Милков подчерта още, че България има и подкрепата на Европейската комисия и на Европейския парламент.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)