Министърът на финансите: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

„Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин, да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България“.

[ad id=“225664″]

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

image0 (9K)image0 (9K)

„Позицията, която представям, е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя“, посочи той.

Горанов обясни, че с премиера Бойко Борисов са на мнение, че участие на държавата в сделката е нецелесъобразно.

„Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка“, обясни Владислав Горанов.

[ad id=“263680″]

Осносно това дали сделката за продажбата на дружеството ще бъде изпълнена, министърът на финансите отговори:

„Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения“, каза още министърът.

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком“ за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, предизвика обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка.

[ad id=“236999″]

Това е провокирало премиерът Борисов и членове на правителството да инициират среща със собственика „Инерком“ Гинка Върбакова, където са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка.

Тогава от страна на собственика на „Инерком“ е била заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма.

Освен това тогава от собственика на българското дружество е било обявено, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която имат договор за конфиденциалност.

Уговорката е била Гинка Върбакова да проведе разговор с чешката страна дали тя е готова да допусне българската държава в тази сделка.

Официален отговор по този въпрос до момента към българското правителство все още няма нито от българската фирма, нито от страна на чешката фирма.

„Въпреки обществения интерес, ние не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани – т.е. включването на българската държава в една подобна сделка“, изтъкна Владислав Горанов.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!