Министър Радев отчете: Над 90% от авариите са отстранени

Министър Радев отчете: Над 90% от авариите са отстранени
Министър Радев отчете: Над 90% от авариите са отстранени

Снимка: БГНЕС

Над 90% от повредените над 12 185 трафопоста, които са оставили без ток приблизително 800 хиляди души, са поправени с подсигурено електрозахранване. Останали без ток са малки населени места, но и там се работи. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

Той уточни, че и днес 684 екипа ще работят за отстраняване на авариите: „Работи се в рамките на деня да бъдат отстранени всички аварии. На един екип се пада да поправи около 20 трафопоста“.

Още по темата

28 ное 2023 06:50

22

Енергийният министър заяви пред Нова телевизия, че големите щети са настъпили в мрежите на средно и ниско напрежение и те засягат и голяма част от населението. Проблемите са се задълбочили, защото в първите часове на неделя беше ограничен достъпа до местата с аварии заради обилния снеговалеж.

„Приоритет номер едно си остава извеждането на бедстващите хора и веднага след това при разчистването се подхожда към подстанции и помпени станции. Не е проблемът в недостига на технически персонал“, обясни министър Радев.

Състоянието на мрежата не е добро, те имат нужда от по-големи инвестиции.

Според министър Радев поддържането на мрежите трябва да се преразгледа, трябва да се отсекат дървета или клони, да се почистят листата, да се осигури достъп. Това не означава да се отсекат живи дървета, но не може при първия мокър снеговалеж да има счупени клони, които да засягат мрежата, уточни той.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)