НАЙ-НОВИ:

Михаил Околийски: Предстои пета вълна на COVID

Михаил Околийски: Предстои пета вълна на COVID

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предстои пета вълна на коронавирусната пандемия и не трябва да се осланяме на въведения зелен сертификат, необходими са решителни действия за ваксиниране. За това предупреди по БНР доц. Михаил Околийски, експерт в Офиса на Световната здравна организация в България.

„За мен не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно – особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“, заяви доц. Околийски.

По думите на експерта от СЗО през цялото време „сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни.

Още по темата

„Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас“, коментира той и добави: „Дори по данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26% в България“.

Околийски е категоричен, че ваксинираните много рядко могат да предават вируса. „Те преболедуват леко и не умират от коронавируса“, посочи той.

По думите на д-р Людмил Шопов, кардиолог в Клиниката по Кардиология на УМБАЛ „Царица-Йоанна – ИСУЛ“, а от начало на пандемията и в Covid отделенията в болницатa, изказванията, че вълната отминава, са доста популистки.

„По-скоро ще остане едно плато с доста случаи на ден, а болниците вече са на предела на силите си“, заяви той.

Според Шопов всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат веднага.

„При нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Така, че е недопустимо да се допуска фалшифицирането на сертификатите – това е гавра“, емоционално разказа д-р Шопов по повод предизвикателствата пред здравната система.

Той съобщи, че в УМБАЛ „Царица-Йоанна – ИСУЛ“ има 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни.

„Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка“, посочи лекарят.

Той обясни, че в Covid отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори, но те не са достатъчни, защото болните се нуждаят от грижите на пулмолози и инфекционисти.

„През цялото време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били почти винаги на ръба. И като количества кислород, ремдесивир, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен“, посочи лекарят. „Имах всеки ден чувството, че в някоя болница в страната ще изгърми някоя кислородна инсталация! Толкова много се изградиха заради болните с Covid-19, толкова голямо количество никога през практиката си не сме използвали кислород, защото тежко болните пациенти имат нужда да стоят с дни на кислород, а не както преди пандемията – по два дни“, посочи още той.

Шопов отбеляза и напрежението, което възниква между пациентите и лекарите.

„Хората имат непрекъснато забележки, някои от тях не могат да издържат толкова време с апарата, оплакват се, критикуват ни – но друг начин няма – иначе трябва да ги интубираме. А това не е по-добрият вариант за крайния изход“, е мнението на кардиолога.

Околийски потвърди, че „девет от десет интубирани загиват, затова е крайно наложително психолози да работят с медицинските работници“. По думите му здравната система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Left Menu Icon