Мними брокери мамят клиенти с фалшиви обяви

Двама братя останаха на улицата, след като платили наем в аванс

Двама братя платили 1000 лева за наем и въпреки това останали на улицата. Те дали сумата, след като мним брокер им показал фалшива обява за апартамент под наем. Притиснати от обстоятелствата, че няма къде да живеят и след като им представил уж собствениците на имота, братята се доверили. Оказва се обаче, че тази схема работи успешно все по-често.

image0 (9K)

В деня, в който навършили 29, Калоян и неговият брат близнак останали на улицата. Заради измама. Струвала им всичко, с което разполагат – заплатата от последния месец от веригата хранителни магазини, където двамата работят. „Давам 400 лева наем, 400 депозит и 200 лева плащам на агента„, споделя пред NOVA Калоян Горчев. 

Целият съзнателен живот на двамата братя минава в домове за деца лишени от родителски грижи, а след това в защитени жилища от семеен тип. Допреди няколко години, когато вече трябва вече да заживеят на квартира. Последното си жилище напускат след смъртта на хазяина им и започват търсене на ново. Миналия петък, чрез обява във фейсбук, се свързват с брокер.

В 18 часа в „Люлин“ – 8 част, на метростанцията, между булевардите, където минават колите, чакайте ни там. Ние ще дойдем със собствениците, казват се Давид и Ивелина. Семейство, те двамата са възрастни„, разказва Калоян. 

Апартаментът на място така и не разгледали. Жената, представяща се за брокер, и двойката представяща се за собственици – обяснили, че не носят ключове. Определили втора среща – на същото място, на следващия ден. Но не открили никой. 

Калоян не се усъмнил в измамата, защото хората, които му предложили апартамента били възрастни. 

Ненормално е да ви искат пари на улицата, да не ви дават документ и да ви кажат, че първо трябва да дадете парите за наема, пък после да гледате имота. Това е абсурдно! И все по-често срещана измама, обяснява председателят на „Национално сдружение недвижими имоти“ Добромир Ганев. Само през последната година, случаите били десетки, а най-често жертви на измама ставали студенти и млади семейства. Затова, от сдружението апелират да избираме според брокера, а не според обявата.

Да си направите труд да разберете агенцията откога работи., член ли е на „Национално сдружение недвижими имоти“, част ли е от доброволния публичен регистър, какви практики има, какви служители има. Но тук и държавата трябва да се намеси в крайна сметка. След 30 години. да регламентира единствения бранш от сектора „имоти“, който не е регламентиран, а именно посредническите услуги„, посочва Ганев.

Междувременно, двамата братя обмислят да попадат жалба, но не знаят срещу кого. Нито пък, как да докажат, че са били измамени.

източник www.dunavmost.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!