Многострадалният „Вера Су“ отплава от Варна вече като „Сафина“

Многострадалният „Вера Су“ отплава от Варна вече като „Сафина“
Многострадалният „Вера Су“ отплава от Варна вече като „Сафина“

СНИМКА БГНЕС

Многострадалният кораб „Вера Су“, който заседна през септември 2021 година в скалите в местността Яйлата край Варна най-после отплава, съобщи БТА, като се позова на сайта за морски трафик.

Плавателният съд е потеглил от Варна под новото си име „Сафина“. Корабът бе купен на търг за 276 000 долара без ДДС от компанията „Варса шипинг“, която се занимава с ремонт и обслужване на плавателни съдове и е със седалище във Варна.

При засяданeто си край Яйлата преди две години корабът бе натоварен с азотни торове. Повече от месец отне на властите да го изтегли заради проблеми с товара и пробойни  вследствие на удар в скалите. Той бе изтеглен на 26 октомври 2021 г. Товарът му бе свален с помощта на баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Разходите по операцията за изтеглянето на кораба „Вера Су“ бяха 2,8 милиона лева, но тогавашният му собственик и застрахователят отказаха да ги платят. Така Изпълнителната агенция „Морска администрация“ обяви търг за продажбата му. Определената от лицензиран независим оценител тръжна цена за продажбата на „Вера Су“ бе в размер на 460 000 долара без ДДС. Корабът бе продаден след два неуспешни опита на далеч по-ниска цена.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)