Много силно земетресение разтърси съседна Гърция, усетено е и у нас

Мощно земетресение удари съседна Гърция. Сеизмолозите в южната ни съседка обявиха, че трусът е бил с магнитуд от 6.9-а степен по скалата на Рихтер. Американската геоложка служба (USGS) обаче твърди, че земетресение е било по-мощно – от 7-а степен по Рихтер (latimes.com).

Земният трус е усетен по високите етажи на сградите в центъра на София и в други български градове. Това е станало малко преди 14 часа днес, разказват очевидци.

Епицентърът на труса е край бреговете на гръцките Додеканезки острови. Гръцкият вестник „Катимерини“ пише, че трусът е ударил силно остров Самос, които се намира в източната част на Еейско море. Местните жители са били призовани да стоят далеч от крайбрежните райони поради опасност от вълни цунами, информира БНР.

Агенция „Ройтерс“ съобщава, че след труса хората в турския град Измир са излезли масово на улиците. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обяви, че Измир са срутени шест сгради. В съседните райони също са нанесени материални щети, но те не са толкова сериозни.

Земетресението е било усетено по цялата територия до гръцката столица Атина, която се намира на близо 300 километра от епицентъра му.

 

 


image0 (9K)