Може всичко да е същото, но главният прокурор – не

Може всичко да е същото, но главният прокурор - не
Може всичко да е същото, но главният прокурор - не

Снимка: БГНЕС

„Иван Гешев стана неудобен за собствените си политически покровители. Затова си мисля, че може всичко да остане същото, но главният прокурор няма да остане същият“.

Още по темата

11 май 2023 14:09

112

11 май 2023 13:11

161

С тази констатация започна коментара си пред БНР адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

„Във ВСС има една парламентарна, почти безименна квота от 11 души, които са излъчени от определени политически сили – ГЕРБ, ДПС и БСП, последната от които към момента не изразяват позиция. Тези хора, които изразиха монолитното мнозинство от 20 гласа за избора на Иван Гешев (за главен прокурор – б.р.) и 19 гласа при искането за освобождаването му, внесени от Янаки Стоилов и Надежда Йорданова (като министри на правосъдието – б.р.), ако сега задвижат лоста в обратната посока, може да се получи точно обратният резултат. Вероятно, след като толкова много се говори на тази тема, има и някакво очакване, че този резултат ще бъде предизвестен“.

Величков подчерта, че от „Правосъдие за всеки“ предлагат да отпадне длъжността главен прокурор, защото „е излишна и произвежда вредно политическо съдържание“.

„Работа главният прокурор не върши, обаче политически ефект от неговата дейност има и това спъва съдебната система и влияе зле и на законодателната, и на изпълнителната власт, доколкото той има абсолютна власт и почти никаква възможност за контрол от страна на законодателната власт. Ако има втора цел в случая, тя е да се отговори на изискванията, които европейските органи поставят пред нас за промяна в статута и правомощията и възможността за разследване на главния прокурор. А това, за да се направи при явната съпротива на Гешев и подчинената му прокуратура, очевидно трябва да се случи реформата с друг главен прокурор“, смята адвокат Велислав Величков. 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)