Мозъкът започва да старее едва на 25

Мозъкът започва да старее на 25 годишна възраст, когато настъпва забавяне в циркулацията на гръбначно-мозъчната течност между церебралните мембрани. Това обясняват екип британски и полски учени от Ланкастърския и Гданския университети.

[ad id=“225664″]

Учените разработили нов неинвазивен метод, позволяващ да се проследи пулсирането на гръбначно-мозъчната течност в субарахноидното пространство, намиращо се между повърхността на мозъка и обвивката около него, обяснява проф. Анета Стефановска в статия, публикувана в списание Scientific Reports.

Неотдавна бе установено, че характерът и честотата на пулсациите на гръбначно-мозъчната течност се нарушава при различните заболявания, като множествена склероза, хипертония, невродегенеративни заболявания и в процеса на стареене. При тестване на своя метод Стефановска и колегите й изяснили също, че показателят е съгласуван с ритмите на дишане, сърцебиене и колебания в кръвното налягане. Като още от 25-годишна възраст честотата на пулсациите на гръбначно-мозъчната течност започва да се забавя и съгласуваността й с другите ритми в организма започва намалява.

[ad id=“237001″]

Това говори, че стареенето на мозъка настъпва доста по-рано, отколкото се смяташе досега – резултатите от предишни изследвания сочат, че намаляването на обема на сивото и бялото вещества в мозъка започва примерно на 40 години.

Учените се надяват определянето характера на пулсациите на гръбначно-мозъчната течност в бъдеще стане рутинна процедура, която ще се назначава за определяне на ранния стадий на неврологичните и сърдечно-съдови заболявания.


image0 (9K)