Мозъкът се „самоизключва“ след хранене

Средиземноморската традиция да се почива след обеда, наречена от испанците сиеста, си има своите дълбоки физиологични предпоставки, смятат учени от Университета в Манчестър. Те открили, че мозъчните клетки, отговарящи за състоянието на бодърстване, се „самоизключват“ след хранене.

[ad id=“225664″]

Това откритие може да изиграе важна роля в разработката на методи за лечение на затлъстяването и на хранителните разстройства, както и за изучаване на нарколепсията – хронично, неврологично заболяване, характеризиращо се с прекомерна умора през деня и епизоди на силна нужда от сън.

Хората, както и животните, стават сънливи и по-малко активни след ядене, установили учените. Те обясняват това с повишеното ниво на глюкоза в кръвта, което кара определени мозъчни клетки да спират да изпращат сигнали, каращи организма да бодърства.

[ad id=“263680″]

Учените установили, че глюкозата действа на клетките, синтезиращи орексин – хормонът, влияещ на съня и на бодърстването. Неправилната работа на тези клетки може да доведе до нарколепсия и затлъстяване. Има данни, че тези клетки играят също важна роля в процеса на обучение, формиране на зависимости, както и на поведението, насочено към получаване на удоволствия. В мембраната на невроните, секретиращи орексин, учените открили канал, чувствителен към колебанията на нивото на глюкоза в кръвта. Този механизъм дава обяснение за появата на сънливост след хранене или за факта, че гладният човек не може лесно да заспи.

[ad id=“237001″]

Както вече писахме, японските фирми обзавеждат в офисите специални стаи за почивка на своите служители, което постепенно става практика и за развитите страни. В тези стаи служителите могат да подремнат за кратко не само след похапване, а и винаги, когато почувстват лека умора.


image0 (9K)