Мъж оцеля след 222 дни в кома с COVID-19, инфаркт, инсулт и сепсис

Историята на 56-годишния таксиметров шофьор от Лондон Али Сакалиоглу доказва напълно правотата на фразата „Човек предполага, а Господ разполага“.

Мъжът, който е баща на пет деца и дядо на 9 внучета, е най-дълго лекуваният пациент от коронавирусна инфекция във Великобритания, а оцеляването му е истинско чудо.

На 11 ноември Али, който страда от диабет тип 1, се прибра у дома в югоизточното лондонско предградие Катфорд след 222 дни в болница. Време, през което семейството му на 3 пъти е предупреждавано, че той умира, след като освен от коварния вирус мъжът е повален от инфаркт, инсулт и сепсис, а белите дробове, черният му дроб и бъбреците отказват да работят.

„Британци, можем да го направим. Можем да победим коронавируса заедно. Можем да спечелим тази война, както спечелихме Първата и Втората световни войни. След като аз успях да се справя с вируса, всеки може. Трябва да се обединим, да правим това, което правителството и учените ни казват и да победим този вирус завинаги“, бе емоционалното послание на мъжа, който е кипърски турчин, пише dir.bg.

56-годишният таксиметров шофьор предполага, че се е заразил с Covid-19 по време на работа в началото на април. Първоначално се лекувал вкъщи, но на 3 април състоянието му се влошило и дъщеря му повикала линейка. Али бил настанен в University Hospital Lewisham. Четири дни по-късно обаче мъжът получава инфаркт и е прехвърлен в друго лечебно заведение, където е опериран по спешност. Поставен е в медикаментозна кома, от която не е изведен в продължение на 3 месеца и му е направена трахеотомия, за да може да диша. Следват обаче инсулт и сепсис.

„Трябваше да съм мъртъв. Толкова неща не бяха наред, но човешкото тяло е изумително нещо“, допълва Али, който е и професионален играч на покер и този път успя да надиграе дори смъртта.

Въпреки че вече е вкъщи мъжът трябва да приема по 26 таблетки дневно, повечето от които болкоуспокояващи.

 


image0 (9K)