НАЙ-НОВИ:

Мюмюн паша пръв харесал Богомилово и се заселил тук

Старозагорското село Богомилово е разположено в подножието на Средна гора на 250 м. надморска височина с интересен релеф. Разположено е от двете страни на магистрален път II Бургас – Пловдив. 4 км делят Богомилово от Стара Загора, 250 км – от София.

Богомилово възниква в началото на 16 век под името „Теке“, значещо свещен гроб. Името идва от намерен саркофаг, закачен и до днес в малка постройка. Турците са го мислели за свое светилище. Идвали са хора от различни краища да се молят и да вземат „Шепа Вълшебна пръст“ от това свято място.

Открити са и още няколко паметника. Източно от с. Богомилово, в местността „Атиран“, има следи от голяма пътна станция на пътя Августа Траяна – Филипополис още от римско време. В землището на Богомилово има останки от Тракийско селище и надгробни могили. Намерени са плочки от Тракийския ферус и части от Тракийска колесница.

Легендата разказва, че Мимюн паша завладял цялата околност и се заселил тук. Веднъж, когато се разхождал по северните склонове на селото, хвърлил копието си на земята. То се забило в мочурливата почва и след изваждането му потекла кристално чиста вода. Тук той разкопал по дълбоко и бликнали бистри струи на извор. Водата той прекарал в селото, направил чешма, която и до днес носи името „Бобата“.

След освобождението 1878 г. в селото масово започват да се заселват български семейства.

На 21.12.1906 г. селото се преименува Богомилово, означаващо побългаряване.

Народно читалище „Иванка Терзиева“ с. Богомилово вече 82 години развива активна народополезна културно–просветна дейност.

Наше село. Читалище „Иванка Терзиева“, Богомилово

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon