Нагорни Карабах „спира да съществува“. Над половината му население вече е в Армения

Нагорни Карабах "спира да съществува". Над половината му население вече е в Армения

Непризнатата република Нагорни Карабах ще спре да съществува до края на годината. Това съобщи сепаратисткото правителство на региона в четвъртък, след като се саморазпусна. Междувременно над половината от местното население вече е в Армения.

Бежанската вълна и разпускането на непризнатата република са резултат от азербайджанската офанзива миналата седмица. След нея Азербайджан обяви, че е поел контрол над Нагорни Карабах, който е традиционно населен с етнически арменци.

Нагорни Карабах е регион в Южен Кавказ. С подкрепата на Армения той обяви отделяне от Азербайджан и автономия в началото на 90-те години и оттогава е повод за напрежение между двете страни.

В четвъртък лидерът на региона Самвел Шахраманян съобщи, че е подписал споразумение, според което „до 1 януари 2024 г. ще бъдат разпуснати всички държавни институции и организации под тяхно ведомствено ръководство“.

Документът се позовава на постигнатото миналата седмица споразумение за прекратяване на сраженията. Според него Азербайджан осигури безпрепятствено придвижване на жителите на региона, а в замяна арменските войски бяха разоръжени.

Според указа местното население ще трябва да се запознае с условията на Азербайджан за реинтеграция на региона. Така хората ще могат да преценят дали да останат в региона, или да го напуснат. При желание вече напусналите го също могат да се върнат.

Същевременно в четвъртък стана ясно, че след няколко дни на засилен бежански поток повече от половината население на региона вече е избягало в Армения. Назели Багдасарян, говорителка на арменския министър-председател Никол Пашинян съобщи, че в Армения вече са регистрирани над 65 000 арменци от Нагорни Карабах при население около 120 000 преди офанзивата.

Властите в Азербайджан съобщават, че жителите на региона ще бъдат в безопасност. Пашинян обаче вече многократно обвини Баку, че извършва „етническо прочистване“.

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан са водили две войни за Нагорни Карабах. След разпадането на Съветския съюз той е регион с преобладаващо арменско население в рамките на международно признатата граница на Азербайджан.

Първоначално регионът преминава под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от арменската армия, в сепаратистки боеве, които приключват през 1994 г. По време на войната през 2020 г. обаче Азербайджан си връща части от Нагорни Карабах заедно с околните територии, за които арменските сили претендират по време на предишния конфликт.

Тези сражения приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на руски миротворци. Тези миротворци обаче не успяха да предотвратят настъплението на азербайджанските сили.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 74 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)