Над 180 костюма изработил Генадий Иванов – Гендони за „Сиси-душата на императрицата“

Спектакълът „Сиси-душата на императрицата“ е дългочакваният спектакъл на Старозагорската опера, който ще бъде представен 18 и 19 март. Генадий Иванов – Гендони, автор на костюмите и сценографията, разказва пред Долап.бг любопитни подробности за постановката.

„В постановката Сиси облича седем костюма, тъй като самата структура на произведението на операта следва хронологически всички важни етапи от нейния живот. Трябва да се има предвид, че тя е била модната икона на 19-век – костюмът наистина е импозантен, но той не може да бъде разглеждан извън ансамбъла.

Става дума за едно противопоставяне на костюма на Сиси спрямо този на дворцовото общество, което е изключително консервативно. Сиси пътува много, бяга от дворцовия етикет и ангажименти, бяга и от Виена, която почти ненавижда. Дамите, които обграждат Сиси, в спектакъла са представени като обърнати порцеланови чаши, извадени от витрините на Зилберман в Хофбург.

image0 (9K)

Сиси е поръчвала костюмите си в ателиетата на Уорт в Париж, който по онова време облича коронованите особи на Европа. Изборът на нейния костюм винаги е бил свързан както с настроението, така и с характера на церемониите в двореца. Костюмът и граничи с известна доза екстравагантност в най-хубавия смисъл на думата.

За постановката са разходвани огромни количества плат, много камъни, щамповани елементи. По-голяма част от костюмите са моя интерпретация на историческите. Почти на 90% пресъздавам посмъртния костюм на Сиси, който се пази в Хофбург. Всичко останало е моя интерпретация с реверанс към стила, към епохата и същевременно към вътрешния облик на Сиси.

Наложи ми се да направя над 180 костюма и да работя над 200 печатни файла за този спектакъл. Говоря за декорациите на костюма, за печата на декора. Дъщерята на композитора ми помагаше да намеря подходящите аксесоари за императора. Рано или късно този спектакъл ще бъде представен във Виена.“

 

(Visited 140 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!