Найденов: Ремонтът на украинска военна техника е само на думи

ДАНС обискира централата на „Кинтекс“, като бившият директор съобщи за схема за източване на 800 000 лв. през офшорка в Дубай.

„Налице е скандално разкритие, очакваме резултати след акцията на ДАНС“, заяви бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на „Денят ON AIR“. Той коментира заявката на служебния министър на икономиката за подписване на разрешителни за износ на оръжие за над 1 млрд. лв.

Още по темата

11 авг 2022 16:38

21

11 авг 2022 12:48

54

„Интересът към българското оръжие не е възникнал спонтанно. В рамките на 200 заявления, които очакват решението на икономическия министър, на стойност 1 млрд. лв., това е свързано вероятно индиректно с доставка на оръжие в страните, в които има горещ конфликт – около нас това е Украйна“, прогнозира Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият военен министър подчерта, че все още ремонтът на украинска военна техника е само на думи.

„Имаме възможност за ремонтиране на техниката, целият въпрос опира до начина, по който може да бъде доставена. Решението на НС беше опит да се задоволят политическите интереси в рамките на четворната коалиция, да не се стигне до по-ранното ѝ разпадане. Тогава украинският президент, в частност украинският посланик, спасиха тази коалиция към онзи момент“, подчерта Найденов.

Като основен проблем, свързан с икономическото изражения на ситуацията, той посочи, че голяма част от парите по сделките за износ на оръжие, отиват в ръцете на посредници, а не в българската държава.

Бившият военен министър коментира и изтичането на летателния ресурс на родните бойни самолети.

„Без ремонт и поддръжка до средата на 2023 г. изтребителната ни авиация ще бъде приземена. Служебното правителство преговаря за самолети, които биха се произвели в бъдещ период от време – 2030 г. Валидността на офертата е до 1 ноември, основателна е стъпката да се поиска удължаване на срока до декември. От ВВС поставят около 50 въпроса“, уточни гостът.

„Нищо драматично няма във факта, че служебното правителство се занимава с тази оферта. БСП вижда драма във всеки въпрос, когато става дума за закупуване на оръжие, особено на американско“, подчерта Найденов.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)