„Най-голямото въстание“. Десетики хиляди в Австралия протестираха срещу насилието над жени

Десетки хиляди излязоха на протестно шествие срещу сексуалното насилие и тормоза над жени в Австралия, предаде БТА.

Демонстрациите под името „Марш за справедливост“ се проведоха в 40 града в страната, включително най-големите – Канбера, Сидни и Мелбърн. Организаторите казват, че това е „най-голямото въстание на жените, което Австралия е виждала“.

Много от протестиращите носеха плакати и бяха облечени в черно.

Протестите бяха организирани преди седмица, след като главният прокурор Кристиан Портър разкри, че през 1988 г. е бил обвинен в изнасилване. Друг случай също засили обществения гняв – на Британи Хигинс, бивш политически съветник, която твърди, че е била изнасилена в министерски кабинет през 2019 г.

Протестиращите смятат, че реакцията на правителството е неадекватна. В Канбера те представиха петиция до депутатите с над 90 000 подписа, с които призовават за по-голяма отчетност на сексистките поведения в парламента.

Организаторите на протестите съобщиха, че са отхвърлили предложение на премиера Скот Морисън да се срещнат при закрити врата. Според тях трябва да се чуе гласът на много хора, а не да се прави среща само с няколко жени. Премиерът не излезе пред множеството пред парламента, а само около 15 депутати от управляващата коалиция.

По данни на полицията в митинга в Сидни са участвали около 10 хиляди души, а според организаторите в цялата страна в проявите са участвали над 100 000.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)