Настаняват във фургони 30 семейства, пострадали при наводненията

До този момент 30 семейства са заявили желание да бъдат настанени в жилищни фургони. Общият брой фургони, които сме предвидили, е 46, тъй като на многочислените семейства ще бъдат предоставени по два, а където се налага – и по три.

Това каза пред журналисти в Карлово областният управител на Пловдив Ангел Стоев след съвещание с кметовете на най-тежко пострадалите при наводнението села – Каравелово, Богдан и Слатина.

image0 (9K)

То се проведе в сградата на общинската администрация и в него участваха още кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Пловдив комисар Георги Мангараков.

Още по темата

19 сеп 2022 09:21

35

16 сеп 2022 12:11

14

Фургоните са собственост на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и са годни за живот, отбеляза Стоев и допълни, че в такива живеят български военнослужещи. Малките фургони са с ширина и дължина 3 на 6 метра и високи 2,40 метра. Вътре има оборудвана кухня, баня с тоалетна и спалня. По думите на Стоев оптимистичният вариант е хората да бъдат настанени в седмицата между 3 и 7 октомври. Във всяко село ще се определят едно или две места, където ще бъдат поставени, за да се захранят едновременно с ток и вода и да ползват обща канализация. Фургоните за Каравелово са 8, за Слатина – 12 и 26 за Богдан.

От 19 септември започна обследването на 96 къщи в трите села, предава БТА. До края на следващата седмица ще имаме пълната картина дали могат да бъдат обитаеми и подлежат ли на ремонт някои къщи, обясни Кабаиванов.

Тъй като екипите на ВиК, които трябва да изградят прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената канализационна мрежа, не достигат във връзка и с други аварийни ситуации, ще поискам помощ от „ВиК Холдинг“, който е принципал на ВиК -Пловдив, обяви Стоев. Той ще търси съдействие по въпроса с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, за да се осигурят екипи от други части на страната, които да подсилят колегите си в засегнатите населени места. В Богдан трябва да се изградят 5 км линейна мрежа, в Каравелово – 2 км, в Слатина 1 км. Финансовият ресурс за това ще се осигури от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Още 4 тира с вода пристигат и така имаме осигурена вода за поне седмица напред, допълни Стоев.

Стоев и Кабаиванов съобщиха, че се работи по списъци с необходимите неща за пострадалите семейство. Те ще бъдат качени на сайта на община Карлово, откъдето дарителите ще могат да се информират и да помагат, без да се дублират.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включват в разчистването на селата.

https://www.dnes.bg/

(Visited 81 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon