НАТО подкрепя работата на България срещу руския шпионаж

НАТО следи българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа и подкрепя усилията на страната ни за противодействие на руския шпионаж. Това каза в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция в Брюксел.

„Алиансът винаги е много фокусиран върху защитата на поверителните документи и информация и напълно подкрепяме работата на нашия партньор България да се справи с недобронамерените действия на Русия на нейна територия“, каза той.

В петък българската прокуратура съобщи, че шестима души са задържани и обвинени за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Те са действали като част от престъпна група за шпионаж. Министерството на отбраната потвърди, че двама от тях са военнослужещи.

image0 (9K)

Според Столтенберг Москва в последните години предприема агресивни действия срещу отделни държави и прави опити да се намеси в демократичните процеси в страните, като подкопава доверието в демократичните институции и в изборите.

Много държим поверителните данни в държавите от алианса да бъдат защитени и служителите с достъп да бъдат правилно проверявани, каза още генералният секретар. По неговите думи отношенията НАТО-Русия са трудни от известно време и това се дължи на поведението на Москва.

Във вторник темата за Русия ще бъде обсъдена по време на двудневнотo заседание на външните министри от НАТО. На него ще бъдат засегнати също и заплахите от Китай, тероризма, киберсигурността и хибридните нападения. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също е в Брюксел за срещата, след което ще проведе и консултации със Столтенберг.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!