Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ ви очаква!

За петнадесети път на 28 и 29 август в Старозагорските бани ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

В него ще участват хиляди любители на българския бит и култура, които ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България. Публиката ще се наслади на участници от 20 области от над 70 общини в страната.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.

Веселие и усмивки огряват Тракийския фолклорен събор “Богородична стъпка” на Старозагорските бани

Участниците ще се изявяват два дни, на две сцени, разположени сред естествената зеленина и прохлада на парка в Старозагорските бани. Началото на програмата е в 9 часа на 28 август (събота). От 11  часа е официалното откриване на събора. От 19 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Освен богата конкурсна програма, организаторите са предвидили съпътстващи прояви – пъстри и наситени с вълнуващи и незабравими моменти.

Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще изкушават малките посетители на събора. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др.

А селският двор „Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще се представят обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др. На традиционната улица на занаятите ще бъдат разположени занаятчии от цялата страна, които ще предлагат ръчно изработени предмети.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)