Началник в Гърция шокира местните: Ако не можете да си платите данъците, заминавайте в България

Шефът на Фонда за социално осигуряване (OAEE) на Гърция Димитрис Тсакирис шокира и разгневи свои сънародници с провокативно изказване. Той заяви, че „тези, които не са в състояние да плащат своите вноски в комбинация с прекомерното данъчно облаганe – да вземат семействата си и да имигрират в България.

Преди дни Тсакирис посети градовете Флорина и Верия, за да информира хората за промените в системата за социално осигуряване. Там се сблъска със сериозни критики по време на срещи с местните предприемачи и търговци, съобщава изданието „Български новини“. 

В интервю за гръцки медии той каза, че изявлението му е изтълкувано погрешно. Това, което искал да подчертае, е жизнеността и креативността на гърците. Те не трябва да търсят начини да избягват плащането на данъци и вноски, а по-скоро да бъдат полезни за местната икономика, каза Тсакирис. Той каза, че осигурителните вноски покриват едва 50 процента от парите, които неговото ведомство трябва да плаща за пенсии. Началникът на Фонда за социално осигуряване подчерта, че задълженията към осигурителния институт възлизат на 11 милиарда евро. Част от тях са натрупани поради прикриването на доходи в малките и средни предприятия в Гърция.

Депутатът от управляващата партия СИРИЗА Никос Маниос отговори задочно на Тсакирис. В телевизионно предаване Маниос каза, че „този, който ни изпраща в България, ако иска, може да отиде и сам“.

„Да отиде да се прави на директор в България. Това не е отговор на един проблем, а отговорът е – седнете да разговаряме“, заяви гръцкият депутат.


image0 (9K)