Невидимият случай на един бит, арестуван и окован протестиращ

Арестът на Димитър Педев на Орлов мост, заснет от фотографа Айван Стоянов

Вече трети месец нито адвокатите, нито семейството на пострадал в първите дни на антиправителствените протести, нямат известие за движение по неговите жалби за нанесения му побой. В нощта на 10 срещу 11 юли той губи съзнание, а след това се оказва окован за легло в болнична стая от надзиратели към Министерството на правосъдието.

Три месеца по-късно случаят изглежда невидим за замесените институции – Министерството на вътрешните работи (МВР) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерството на правосъдието. Въпреки подадените жалби, прокуратурата също не дава знак да забелязва случая.

Така инцидентът, изглежда, остава без никакви последствия. Все още не е известно какво показва и дали изобщо има вътрешна проверка в МВР за нанесения побой над младия мъж. Също толкова неизвестно е дали има движение и по случая с надзирателите, които след това са го пазили в болницата и са го оковали за леглото с белезници въпреки тежкото му здравословно състояние.

I „Та той не можеше да се движи“

Става дума за случая на Димитър Педев, който се оказва арестуван на Орлов мост в София на 10 юли тази година – вторият ден на демонстрациите с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Срещу Педев беше повдигнато обвинение в хулиганство, защото от МВР твърдят, че е провокирал униформените. След ареста си той е отведен в 1-во РПУ в София с 24-часова мярка за задържане. Впоследствие, преди да се наложи настаняване в болница, с прокурорско постановление мярката е изменена на 72 часа.

След нанесен побой по време на задържането му и малко след него, Педев губи съзнание и се налага от ареста да бъде закаран в МБАЛ „Пирогов“, където е приет с множество травми – мозъчно сътресение, хематом и наранявания по тялото. Тъй като е задържан с прокурорско постановление, Педев трябва да бъде охраняван в болничната си стая от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерството на правосъдието.

         “ Въпреки тежкото му
            физическо състояние,
            надзирателите го оковават
            за болничното легло.

Въпреки тежкото му физическо състояние, надзирателите го оковават за болничното легло. „Та той не можеше да се движи, но те му бяха сложили белезници на краката. За да е съвсем сигурно, че момче, което хем не може да ходи, хем е оковано, няма да избяга, го пазеха и двама униформени”, разказа малко след случая пред Свободна Европа майка му – Юлия Педева. Семейството е решило тя да говори с медиите.

В края на юли адвокатът на Димитър Педев – Диана Драгиева от Българския Хелзинкски комитет (БХК) подготвя жалба и я завежда в прокуратурата. В документите се предоставят доказателства, че Педев е бит от органите на реда, а впоследствие и окован на кушетката в „Пирогов“.

Тогава от Министерството на правосъдието потвърдиха, че въпреки травмите от побоя, мъжът е бил „фиксиран с белезници“.

“Съгласно изготвената инструкция и имайки предвид данните от прокурорското постановление за задържане относно състоянието на охраняваното лице, а именно, че същият по време на задържането е проявил вербална и физическа агресия срещу служителите от МВР, както и преценката на моментното общо състояние, е преценено, че спрямо него е нужно ползването на помощни средства белезници, като задържаното лице е фиксирано временно за болничното легло”, пише в документа, предоставен от Министерството на правосъдието.

I „Напрегнатос и опаснос от бягство“

Седмици по-късно обаче от ГДИН предоставят на адвокатката на Педев документи, които показват различна картина.

„Това, което се установява, е, че оковаването с белезници е направено без оценка на състоянието му. Всъщност, той е бил прикован за леглото за удобство на охраняващите го служители, които вместо да го пазят, да стоят на поста си, са предпочели да му поставят белезници под претекст, че прозорецът не е обезопасен (каквато и да означава това) и че лицето е видимо напрегнато“, каза адвокат Диана Драгиева.

Според документите, с които Свободна Европа разполага, дадените обяснения от охранителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ са в посока, че Педев „може да избяга“.

Според докладна записка от инспектор Кристиян Костов, подадена до неговите началници и предоставена на защитата на Педев, причината за белезниците е, че на прозореца на третия етаж в „Пирогов“ няма решетки.

„Задържаното лице беше с поставени белезници (…) поради факта, че прозореца не бе обезопасен с решетки. И поради видимата напрегнатос на задържаното лице и прецених, че има опаснос за опит за бягство“ (запазени са оригиналните правопис и пунктуация – бел.ред), пише Костов.

 

 

След проверка на изнесения охранителен пост в „Пирогов“, от друга докладна записка става ясно, че двамата надзиратели, охраняващи Педев, са докладвали на висшестоящ, че той е фиксиран за кушетката, защото се опасяват от опит за бягство.

Майката на Педев каза пред Свободна Европа, че синът й не просто не е имал намерения за бягство, а дори се е движил трудно като следствие на нараняванията и комоциото си. „Подобен сценарий беше невъзможен“, коментира тя.

„Употребата на помощните средства трябва да се преустанови веднага след като нуждата от тях е отпаднала. От тези документи не виждаме да е имало нужда да се използват и следователно няма как да се установи кога тя е отпаднала“, напомни от своя страна адвокатката на семейството. Тя обясни още, че всички несъответствия са в прокуратурата от месеци. „Ние сме сезирали прокуратурата още тогава“, каза Дргаиева.

Потърсени за коментар от Софийската районна прокуратура обявиха, че проверят за какво става дума. До редакционното приключване на текста говорителят на СРП не отговори на въпросите.

I Проверката на МВР е пропуснала случая

Случаят на Димитър Педев не е попаднал в обсега на проверката, която МВР образува след насилието над демонстранти в началото на протестите.

Тя се наложи след като на 10 юли 2020 г. под колоните на Министерския съвет в София бяха бити студентът Евгени Марчев и още няколко души. Видео, разпространено в социалните мрежи, показа как полицаи влачат, бият и ритат протестиращи в късните часове на деня. По-късно Марчев свидетелства пред медиите, че не е ставало дума само за побой, но и за гаврене в ареста.

Тогава Юлия Педева разказа за тежкото състояние на сина си Димитър и отношението на надзирателите от ареста към него в болницата. Студентът Марчев потвърди думите й.

В края на юли МВР съобщи за резултата от своя вътрешна проверка – че четирима полицаи са упражнили насилие над протестиращи и ще бъдат наказани.

В интервю за бТВ новият тогава вътрешен министър Христо Терзийски каза, че никой от потърпевшите не е поискал да свидетелства пред комисията и МВР се е самосезирало от сигнали в медиите, както и от видеоклиповете.

Педеви и тяхната адвокатка твърдят, че това не отговаря на истината. „Аз лично придружих Димитър до СДВР, те ни увериха, че тече проверка и след неговите писмени обяснения ще изискат всички видео записи от Орлов мост, включително и от патрулните автомобили, ако са били с камери“, каза Драгиева.

Тя допълни, че в МВР са ги уверили, че по случая ще се работи възможно най-бързо. Такъв беше и публичният ангажимент на ведомството.

„По случая излезе една проверка, но се оказа, че тя не засяга казуса на Димитър, а само побоят над протестиращи под колоните на Министерския съвет. Защо не се прави нищо по другия случай не е ясно, но ние не сме уведомени за развитие. Знаем, че минаха повече от два месеца, а имаше ангажимент за бързина“, допълни юристката.

Потърсени за коментар от пресцентъра на МВР потвърдиха, че наказаните служители на реда са за проявите им в района на Министерския съвет. „Какво става с друга проверка – ще проверим и когато има информация ще ви съобщим“, отговориха оттам. До редакционното приключване на текста това не се случи.

         “ „Не се случва
              абсолютно нищо –
              виждате и сами“, каза
              пред Свободна Европа
              Юлия Педева.

„Не се случва абсолютно нищо – виждате и сами“, каза пред Свободна Европа Юлия Педева. „От СДВР разпоредиха вътрешна проверка, и то след като аз говорих по телевизията. Бяха оставени да си свършат работата без обществен натиск и виждате – абсолютно нищо. Това е резултатът“, каза тя.

Педева допълни, че ако нещо може да се смята за „развитие“ по случая на сина й, то това е, че преди седмица е бил извикан в 1-во РПУ, за да му вземат отпечатъци и да му направят снимки. Това не е било извършено в деня на ареста му през юли.

„Адвокатите казват, че това е възможно да се случи почти три месеца след арест. Само че аз си мисля колко ли е бил зле той, за да не са успели да го снимат и да му вземат отпечатъци при ареста“, каза тя.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)