„Незабавно“. Протест поиска отстраняване на шефа на „Пирогов“ след случая „Даная“

"Незабавно". Протест поиска отстраняване на шефа на "Пирогов" след случая "Даная"

Десетки хора настояха директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров да бъде отстранен, докато не приключат всички проверки в болницата. Те се събраха на нов протест пред Министерския съвет в София в сряда.

Повод за исканията им стана смъртта на 15-годишната Даная през май миналата година. Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и организира поредица от протести. Тя разказа за данни за лоша организация в болницата, която може да е довела до смъртта на дъщеря ѝ.

„Не ни чуха явно. Или не искат. Или децата ни не са важни? Или медиците ни не са важни?“, попитаха организаторите на протеста от фондация „Даная“.

Те настояват за „незабавно отстраняване“ на директора Валентин Димитров, за да няма съмнения, че може да повлияе на проверките, които се извършват в болницата. В момента такава има назначена от министерство на здравеопазването, както и на прокуратурата.

Майката на Даная за пореден път настоя директорът на болницата да понесе отговорност


Майката на Даная за пореден път настоя директорът на болницата да понесе отговорност

Втората започна едва след като журналистката Валя Ахчиева публиква запис от заседание на Медицинския съвет на „Пирогов“, в който ръководители на болницата обсъждат как да излязат неопетнени от случая „Даная“. В него се чува как един от участниците призовава „да се направи всичко възможно“, така че близките на детето и хората зад фондацията на негово име „да усетят болката“.

Протестиращи държаха снимката на Даная


Протестиращи държаха снимката на Даная

Сега протестиращите настояват Българския лекарски съюз да излезе с позиция дали такива реплики съвпадат с етичния кодекс на гилдията.

Освен това протестът в сряда поиска и осъвременяване на стандартите в медицината и приемане на правила за добра медицинска практика, тъй като по думите на протестиращите не става въпрос за изолиран случай, а за системни проблеми.

15-годишната Даная е страдала от рядко заболяване, заради което кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всякакви наранявания могат да бъдат опасни. В края на април миналата година тя удря главата си, в резултат получава силно главоболие и е прегледана в „Пирогов“. Според резултата от рентгена няма нищо притеснително, но скенер не е направен.

На 5 май обаче Даная отново е в болницата и рентгенът показва наличие на хематом. Вечерта състоянието ѝ се влошава, но заради празничните дни в този период в „Пирогов“ няма нито един специалист неврохирург, а само специализанти.

На 6 май Даная е преместена в реанимацията на болницата и е оперирана, но не оцелява.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)