“Не е вярно”. Кристалина Георгиева отрече обвиненията за оказван натиск

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отрече обвиненията, че е оказвала натиск върху служители на Световната банка да променят данни в полза на Китай по времето, когато е била директор на банката.

„Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху служители да манипулират данни“, каза Георгиева по време на предварително планирана среща с 2700 служители на МВФ в петък, съобщава Ройтерс.

В четвъртък Световната банка оповести независим доклад, който показва нередности при изработването на класациите Doing business за 2018 г. и за 2020 г. В документа се твърди, че Кристалина Георгиева и съветникът й Симеон Дянков са повлияли върху данните в доклада в полза на Китай.

Заради констатациите в доклада Световната банка отмени цялата класация на условията за правене на бизнес в държавите по света, Doing Business, за периода от 2018 до 2020 г. Причините са, че вътрешен одит и разследването са повдигнали „етични въпроси, включително и поведението на бивши членове на борда, както и настоящи и/или бивши служители на банката“.

Говорителят на МВФ каза в четвъртък, че Управителният съвет на фонда преглежда доклада. Финансовото министерство на САЩ също съобщи, че анализира изнесените данни.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)