Не е ясно какво ще стане с цените на горивата след 1 март

Не е ясно какво ще стане с цените на горивата след 1 март
Не е ясно какво ще стане с цените на горивата след 1 март

Снимка: БГНЕС

Няма яснота какво ще се случи с цените на горивата след 1 март, когато ще отпадне разрешението за внос на руски петрол у нас, заяви  бившият икономически министър от служебното правителство Никола Стоянов пред БНТ.

Според него няма анализи и прозрачност какво са сметнали експертите след падането на дерогацията.

„Не е задача на българското правителство да търси купувач на рафинерията в Бургас. Важната задача за българското правителство е друга, ползвайки тази дерогация да гарантира ниски цени за българските граждани, нещо което не се прави и в момента цените са прекалено високи спрямо цените на суровините. 17 държави са с по-ниски цени от България при положение, че ние ползваме най-евтината суровина. И второто нещо, което трябва да прави правителството е да си събира данъците“, заяви той.

Стоянов показа в ефира на БНТ графика със събраните данъци от „Лукойл“ у нас. По думите му, по времето на служебния кабинет миналата година са събрани 87 млн. лева през декември, през март 126 млн., а сега не е ясно дали влизат пари в бюджета.

„Лошото е, че всички тези турболенции водят до една абсолютна непредвидимост – за всеки икономически субект в българската икономика най-важното е предвидимост. Щом за такива големи субекти като „Лукойл“ няма предвидимост сами разбирате какво остава за останалите“, каза още бившият икономически министър.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)