„Не са свободни и справедливи“. България осъди референдумите в Украйна пред ООН

България осъди така наречените референдуми за присъединяване към Русия, които се провеждат в няколко украински области пред Общото събрание на ООН. Това съобщи БНР в неделя.

77-ата годишна сесия на събранието се провежда в Ню Йорк САЩ, като на нея присъства и външният министър на Русия Сергей Лавров.

„България е сериозно обезпокоена от настоящата ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Руската федерация. Ние също така осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че те нямат обвързваща сила“, каза служебният министър на външните работи Николай Милков.

„Тази незаконна военна агресия, която се води от страна постоянна членка на Съвета за сигурност, не само подронва глобалната сигурност, но и създава опасност за целия международен ред, основан на правила“, добави той.

Новината идва два дни след като президентът Румен Радев каза, че България няма да признае резултатите от референдумите и осъжда използването на ядрена реторика в днешно време, както и решението на Москва за частична мобилизация, защото то ще повиши интензитета на бойните действия.

Президентът Радев, както и служебното правителство, назначено от него, са обвинявани, че заемат проруски позиции и опитват да върнат енергийната зависимост на България от „Газпром“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)