Не се тревожете прекалено за инфлацията в САЩ

Не се тревожете прекалено за инфлацията в САЩ

Снимка: Bloomberg

Ако се тревожите за връщане към двуцифрената инфлация от 70-те и 80-те, успокойте се. В момента има голямо безпокойство заради шокиращата 5-процентна инфлация (за годината до май 2021 г.) в последния индекс на потребителските цени (CPI). Не сме виждали толкова високи данни от 13 години, но огромните шокове върху предлагането от дните на двуцифрена инфлация не са налице, а и Федералният резерв няма да позволи на инфлацията да скочи. Със сигурност обаче е възможно инфлацията да се задържи за известно време над целта на Фед от 2%, пише за Wall Street Journal Алън Блайндър, професор по икономика в Принстънския университет и бивш зам.-председател на Федералния резерв (1994-96 г.)

Още по темата

Две различни мерки за инфлацията привличат вниманието. Повечето хора се фокусират върху CPI, който достигна впечатляващ ръст от 5%. Финансовите пазари обръщат повече внимание на нещо, наречено имплицитен дефлатор на разходите за лично потребление (PCE), тъй като целта за инфлацията на Фед от 2% касае именно него.

Има ли значение? Да. Първо, инфлацията на CPI обикновено надвишава тази на PCE. Историческата средна разлика между двете е 0,4% годишно, но има моменти, когато тя е много по-голяма – като днешната, когато CPI се покачва с 5%, при само 3,9% ръст за PCE. 

Макар че 3,9% е по-добре от 5%, този темп все още е далеч над целта на Фед от 2%. Въпреки че ръководителите на Фед омаловажават неотдавнашния инфлационен скок като преходен, инфлационните паникьори не са убедени.

Една от причините е, че след като инфлацията веднъж се повиши, е трудно да се намали. Обикновено това е вярно. Но настоящите скокове на инфлацията се дължат на специални преходни фактори. Видяхме покачването – 12-месечната инфлация на PCE скочи от 1,2% на 3,9% за пет месеца, но с разсейването на тези преходни фактори спадът вероятно ще дойде.

Голяма част от тазгодишния инфлационен ръст може да се отдаде на два преходни фактора: отскачане от аномалната дефлация в началото на 2020 г. и тесни места при отварянето на икономиката.

Един лесен начин да се оцени значението на специалните фактори е да се направи справка с коригираната средна инфлация, измервана от два от клоновете на Федералния резерв. Тези мерки пренебрегват цените с най-висок и най-нисък ръст, като се фокусират върху останалите.

Оказва се, че средната инфлация според клона в Далас (PCE) през последните 12 месеца е 1,9%, а тази на клона в Кливлънд (CPI) е 2,6%. Не е много тревожно. Крайните стойности с висока инфлация – като цените на употребявани автомобили и енергията – не са илюзия, но няма да се задържат.

Източник: https://www.investor.bg/ .


image0 (9K)