Николай Радулов: Гешев си отива до месец

Николай Радулов: Гешев си отива до месец

„Нещата са така задействани с промените в Закона за съдебната власт, че в рамките на месец Гешев ще си отиде“. Това заяви пред БНР експертът по национална сигурност Николай Радулов.

„Не мисля, че дела, които са се движили с години, ще могат да получат такъв бърз заряд, че в рамките на 2 седмици да дадат видим резултат. Те няма как да стигнат до обвинение, до своя процесуален край. Те биха могли да стигнат до ситуация, при която прокуратурата отново да реши да ги хвърли в публичното пространство, т.е. да се окаже политически натиск. Особено по време на управлението на главния прокурор Гешев, прокуратурата има сериозното желание да се превърне в политически играч. Вероятно това ще е единственият възможен за нея начин да реагира в сегашната ситуация“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него т.нар. дела на трупчета са сложени по такъв начин на трупчета, че изваждането им от тази ситуация изисква време, което главният прокурор обаче очевидно няма:

Още по темата

23 май 2023 15:09

30

„Главният прокурор се задейства по отношение на Борисов, когато разбра, че нещата отиват натам неговите покровители да го изоставят, тъй като вече не само им е ненужен, а дори вреден – реши да се задейства. Този опит, който прави сега с извикването на Борисов, с искането на депутатския имунитет на Делян Добрев, има символично значение, без вероятно да има практическо такова“.

По думите му има взаимна зависимост между прокуратурата и политиците.

Радулов коментира и присъствието на израелския експерт по време на опита за атентат срещу главния прокурор.

„Както разбираме, Гешев е бил в отпуск. Т.е. този, който взима решения и който би трябвало адекватно да действа, е неговият заместник. Към него трябва да бъдат отправяни тези обвинения. Дали Гешев в битието си на пострадал и на човек в отпуск може да издава разпореждания да бъде допуснат чужд експерт, без да се мине през необходимите процедури, които са задължителни. Трябва да бъде разгледано държанието в този случай на заместник – главния прокурор“.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)