Ниска инфлация и висок растеж: Саудитска Арабия и благословията на скъпия петрол

Ниска инфлация и висок растеж: Саудитска Арабия и благословията на скъпия петрол

Така трябва да изглежда футуристичният град Неом. Снимка: NEOM 

Кулите близнаци ще бъдат високи 500 метра и ще доминират в хоризонта на планирания град Неом. Понастоящем разходите за изграждането на Неом се оценяват на няколкостотин милиарда долара. Най-високите кули близнаци в света, планирани за града на бъдещето, отразяват икономическата самоувереност на Саудитска Арабия.

За разлика от опасенията от инфлация и рецесия в Европа и САЩ настроението в петролната държава е почти възторжено. Икономистите в Рияд в момента преразглеждат прогнозите си за икономическия растеж в посока нагоре. През второто тримесечие брутният вътрешен продукт нарасна с 9,9% в реално изражение в сравнение с предходната година.

Още по темата

„Най-високата стойност от 2011 г. насам“, казва пред Handelsblatt Ханс-Петер Хубер, главен инвестиционен директор в Riyad Capital. За настоящата година той очаква ръст от 7,8%. Международният валутен фонд (МВФ) приема за възможни 7,6%.

Това ще превърне Саудитска Арабия в най-бързо развиващата се икономика сред страните от Г-20 след Индия. Според прогнозите на МВФ икономическата продукция на страната за първи път ще надхвърли един трилион долара. Това е най-високият ръст в страната от десетилетие насам.

Това се дължи главно на високите цени на петрола и на по-високото му производство, обяснява Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank. През март тази година например кралството е произвело с 27% повече, отколкото през март 2021 г. До края на годината икономистите очакват производството да се увеличи с 15,4% – и то при значително по-високи цени. От началото на годината цената на петрола се е повишила с около 60%.

 

 

Малик очаква положителните икономически данни за Саудитска Арабия да продължат. Защото нещата се развиват добре и извън петролния сектор. „Данните, на които се основава нашият анализ, сочат здравословен темп на разширяване на непетролния сектор“, казва той. Това са предимно сектори, свързани с потребителите. Потребителските нагласи достигнаха своя връх през пролетта, като през последните месеци потребителските разходи се увеличиха. 

През първото тримесечие саудитските акции също отбелязаха нови рекорди. През май петролната компания Saudi Aramco за кратко измести Apple от позицията на най-ценната публична компания в света. От май насам цените на акциите в Рияд също спадат. Анализаторите обясняват това с опасенията на инвеститорите от глобална рецесия.

Ниската инфлация в страната има стабилизиращ ефект. С изключение на Швейцария и Япония в никоя друга страна няма по-ниски нива на инфлация. Дори и след неотдавнашното ускорение през май инфлацията беше едва 2,2%.

Добрите икономически показатели и особено високите и нарастващи приходи от петролния бизнес означават висок бюджетен излишък за правителството, особено след като то ограничава текущите си разходи. През първото тримесечие бюджетният излишък възлиза на 15,3 млрд. долара. За цялата година кралството очаква излишък в размер на 24 млрд. долара.

Инвестиции за милиарди в туризма и електрическата мобилност

Въпреки мерките за икономии в настоящия национален бюджет правителството увеличи инвестициите в бъдещето на кралството чрез своя държавен инвестиционен фонд. Те се финансират от отделния от бюджета фонд за богатство в размер на 600 млрд. долара – Public Investment Fund (PIF). Допълнителните приходи от високите цени на петрола ще бъдат „основно инвестирани в устойчивост“, обяви министърът на икономиката и планирането Файсал Алибрахим.

През следващите години ще бъдат обучени 100 хил. саудитци, които ще се запознаят с нуждите на западните туристи. Целта „далеч от петрола“ е подкрепена от инвестицията на американския производител на електромобили Lucid, който иска да построи завод за електромобили в Саудитска Арабия за 3,4 млрд. долара.

Това е и в съответствие с целта на правителството да увеличи дела на частния сектор в икономиката от днешните около 51% на 65% до края на десетилетието – част от плана на престолонаследника Мохамед бин Салман, известен като Vision 2030.

Високите приходи означават, че мегапроекти като Неом не трябва да се отлагат поради липса на пари. Въпреки това в момента се изразяват съмнения дали проектът е осъществим. В края на краищата други мегапроекти, целящи диверсификация на икономиката, се провалиха.

В северната част на столицата Рияд например е завършен голям сграден комплекс с предимно празни офиси. Там бе планирано изграждането на финансов център. Строителството похарчи за целта няколко милиарда щатски долара. В крайна сметка огромната зала, предназначена за конференции, бе превърната в киносалон – един от първите в кралството.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)