Нова мутация на К-19 откриха в Япония – подобна е на бразилската и южноафриканската

Мутация на коронавирус, подобна на генетичните варианти, идентифицирани в Южна Африка и Бразилия с мутацията E484K, може да се е образувала в Япония. За тази възможност обявиха от специалисти от Медицинския университет Кейо, които провеждат проучване, съобщи телевизия NHK, цитирана от ТАСС.

Отбелязва се, че в проучването са участвали 4 400 души, заразени с новия коронавирус. Установено е, че 64 от тях имат генетичен вариант с мутация E484K в протеина на шипа.

Предполага се, че 62 пациенти са го донесли от чужбина, докато двама университетски специалисти са открили мутирал тип вирус, генетичният код на който е много близък до типа на новия коронавирус, най-разпространен в Япония сега. Японски експерти считат за необходимо да следят отблизо по-нататъшното развитие на ситуацията и не изключват заплахата от мутирал щам, който се разпространява на територията на страната.

Във връзка с откриването на британския вариант на коронавирус в Япония от края на миналата година има фактическа забрана за издаване на нови визи за граждани на всички страни и региони по света. Първоначално тази мярка трябваше да е в сила до края на януари, но след това беше удължена.

Местните медии обаче многократно съобщават, че дори след пълното премахване на ограниченият, местните власти биха искали да запазят забраната за издаване на нови визи на чужденци за известно време. Понастоящем само японски граждани и чужденци с дългосрочни визи и постоянни жители на Япония могат да влязат в страната.

Властите в страната в петък обявиха удължаването на извънредната ситуация в столичния регион за още две седмици.

Ако ситуацията с разпространението на новия коронавирус се влоши, извънредните мерки може да бъдат удължени с още две седмици. Според последните данни за цялото време на епидемията броят на случаите на коронавирусна инфекция в Япония е повече от 438 хиляди, регистрирани са 8200 смъртни случая.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)