Новите данни за инфлацията в САЩ накараха ястребовите пера на Фед да настръхнат

Новите данни за инфлацията в САЩ накараха ястребовите пера на Фед да настръхнат

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

image0 (9K)

Инфлацията в САЩ упорито се е задържала на високо равнище през май, карайки ястребовите* пера на Федералния резерв да настръхнат, след като още един измерител онагледи силния инфлационен натиск в страната, пише CNBC.

Още по темата

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) се е покачил с 4,7% на годишна база през май. Увеличението е с 0,2 процентни пункта под това от предходния месец и с 0,1 процентен пункт под очакванията на Wall Street. Въпреки това показателят е останал на високите си равнища, последно отчитани през 80-те години на миналия век.

На месечна база PCE индексът, изключващ цените на храните и енергията, се е покачил с 0,3%, което е малко под прогнозите на Dow Jones за ръст от 0,4 на сто.

Освен това, данните показват и силния натиск върху потреблението, което отговаря за близо 70% от цялата икономическа активност в САЩ.

Въпреки че ръстът на доходите е достигнал 0,5% през май (при 0,4% прогнозирано увеличение), повишението в заплащането, след приспадането на данъци и осигуровки, се равнява на спад от 0,1 на сто.

Същевременно показателят за лични спестявания се е покачил – признак, че потребителите в САЩ се подготвят за по-мрачни времена. Нивото на спестяванията е нараснало до 5,4 на сто, или с 0,2 процентни пункта повече спрямо предходния месец.

Още по темата

Представителите на Фед следят отблизо данните, тъй като PCE е предпочитан от тях измерител на инфлацията.

По-рано тази седмица управителят на финансовата институция Джером Пауъл пое ангажимент бързото покачване на цените да не стане вкоренено, като допълни, че Фед няма да позволи „преминаване от среда на ниска инфлация към такава на висока“.

По думите му щатската икономика е в „много добра форма“ и Фед може да свие инфлацията до 2%, като едновременно с това поддържа стабилен пазара на труда.

„Надяваме се ръстът да остане положителен. Като цяло щатската икономика е в добра позиция да издържи на по-затегната парична политика“, коментира Пауъл.

Твърдият му тон обаче може и да е закъснял, като се има предвид устойчиво високото равнище на инфлацията.

Последните данни показаха, че потребителската инфлация в САЩ е била на ниво от 8,6% през май, или най-високото от 1981 г. насам.

 

 

 

 

Друг доклад на министерството на труда показа, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е намалял до 231 хил. в седмицата до 25 юни. Това е спад с 2 хил. броя спрямо предходната седмица, но с 1000 повече спрямо очакванията.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното „ястреби“, а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ – б. а.

https://www.investor.bg/

(Visited 64 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!