Новият дълг трябва да е основа за икономически растеж

Новият дълг трябва да е основа за икономически растеж

Категорично поддържам позицията, че в това да теглим дълг няма нищо лошо. Въпросът е за какво изразходваме тези средства. Наистина трябва да ги инвестираме в това да имаме добра основа за икономически растеж. Това каза доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България, зам.-ректор на ВУЗФ, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Това, което наблюдаваме като политика на правителствата през последните години, е, че основният двигател са разходите за пенсии. Може би това не е начинът. Със сигурност пенсионерите имат нужда от достоен доход. Със сигурност доходите им трябва да растат, но това по-скоро трябва да се случи чрез реформа на самата система. Защото, когато това е с цената на високи дефицити, с нарастване на разходите (а виждаме и, че е проинфлационен импулс), ние им увеличаваме доходите, но това, което те реално могат да си купят, не е много повече“.

В проектобюджета се залага повишение на максималния осигурителен доход, за което най-големи резерви и критики имат IT индустрията, които са носители на прогреса, на високотехнологичното развитие в България. Това е доста сложен въпрос, защото зависи точно как ще подходим към този максимален осигурителен доход, коментира гостът. „Това означава увеличение на данъчно-осигурителната тежест, което не беше посочено като приоритет в програмите на управляващото мнозинство и може би затова идва като някаква изненада“.

Въпросът е, че с максималният осигурителен праг са свързани и много други показатели, добави Йоловски. „Под негово влияние ще имаме допълнителен импулс за нарастване на доходите, на средния осигурителен доход. Това пък ще доведе също и до нарастване на пенсиите“.

„Другото, което е много важно и не трябва да забравяме, е, че в момента водим една много активна политика за увеличаване на доходите и с минималната работна заплата, и с максималния осигурителен доход, защото, ако работодателят ви иска да запазите нетния си доход, той ще трябва да ви увеличи заплатата. Иначе от 1-ви януари ще трябва да получавате по-малко, отколкото през декември. Но тази политика, когато не е съчетана с производителност на труда, има много мощен проинфлационен импулс“.

Това, което чух по време на дискусиите, посочи гостът, е, че доходите ни трябва да догонват европейските. „Да, но ако това не се случва с производителността, всъщност ще се повишават цените на стоките и това, че доходите растат в номинално изражение, не означава, че ние ще можем да си купим повече стоки и услуги с тях“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)