Нови възрастови ограничения за ваксината на „Астра Зенека“ в Европа

Италия и Испания са поредните европейски държави, които предлагат възрастови ограничения за ваксината на „Астра Зенека“ срещу коронавирус COVID-19.

Снощи Европейската агенция по лекарствата обяви, че е открила „възможна връзка“ между ваксината  на „АстраЗенека“, разработена съвместно с Оксфордския университет, с „много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци“ при хора, които са били имунизирани.

Агенцията напомня, че здравните работници и ваксинираните трябва да са наясно за изключително редките случаи на кръвни съсиреци, комбинирани с ниски нива на тромбоцити, като те се случват в рамките на 2 седмици след ваксинирането.

EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи „са настъпили при жени на възраст под 60 години, в рамките на 2 седмици след ваксинацията“ и подчерта, че наличните понастоящем доказателства „не са потвърдени специфични рискови фактори“.

В Италия здравните власти вече препоръчват тази ваксина да се прилага само при хора над 60 години. Тези, които вече имат една доза от нея, могат да си поставят и втората.

В Испания снощи решиха ваксината на „Астра Зенека“ да се поставя на хора между 60 и 65 години.

По-рано Белгия реши ваксината да се прилага само на лица над 55 години. Подобна препоръка има и във Франция.

В Германия посочената възраст е над 60 години. Позицията на властите е, че ваксинираните под тази възраст с една доза на „Астра Зенека“, могат да изберат друга ваксина за втората доза.

 

 


image0 (9K)