Нови промени ще позволят индексация на сключени договори за строителство по ЗОП

Нови промени ще позволят индексация на сключени договори за строителство по ЗОП

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

image0 (9K)

Нови законови промени ще позволят вече сключени договори за строителство по Закона за обществените поръчки да се индексират. Това става ясно от публикация на вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов в социалната мрежа Facebook.

В нея той посочва, че с група депутати от управляващата коалиция са внесени в Народното събрание промени в Закона за обществените поръчки, паралелно с които е предложена и методика за индексацията за различните видове строителство.

Чрез методиката строителните дейности, по които ще се индексират цените, са разделени на шест групи –  сградно строителство, производствени сгради в областта на енергийната инфраструктура, индустриално строителство, мрежи и съоръжение в областта на ВиК, строителство на пътища, железопътни линии. Групирането е съгласувано с Камарата на строителите, като то ще позволи да се индексират дейности, изпълнени след 30 юни 2021 г., или предстоящи такива.

Още по темата

Максималният процент на индексация ще е 15%, като тя ще може да се прави на всеки три месеца.

Причина за промените е рекордният инфлационен натиск у нас.

„Един от най-големите проблеми в строителния бранш в момента е високата инфлация, която доведе до значително поскъпване на строителните материали. Много обекти, включително и с европейско финансиране, могат да не бъдат започнати или завършени, защото фирмите отказват да работят по цени, договорени преди 2-3 години“, обяснява Караджов в публикацията си.

По думите му за 2021 г. инфлацията в промишлеността се е ускорила с над 16% спрямо 2020 г. „Никой няма да работи на загуба. А забавянето е по обективни причини – от обявяването на обществената поръчка и подаването на офертите до подписването на договорите минават месеци, понякога години“, допълни Караджов.

Според него внесените промени „ще осигурят сигурност и предвидимост в бъдеще“, като така нужните проекти ще могат да бъдат завършени максимално бързо.

Предстои в понеделник законопроектът да бъде публикуван за обществено обсъждане, а предложената методика ще бъде приета от Министерски съвет веднага, след като влязат в сила промените в закона.

 

https://www.investor.bg/

(Visited 53 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!