Новото мнозинство не изглеждало неестествено

Новото мнозинство не изглеждало неестествено

Ако парламентът откаже да гласува свалянето на имунитета на Борисов, това няма да е морално укоримо, защото имунитетът е даден именно да служи в такива ситуации, коментира политологът Стойчо Стойчев в предаването „Денят ON AIR“.

Той обясни, че депутатският имунитет служи, за да предпазва народните представители, когато спрямо тях се прави опит за репресия във връзка със законите, които гласуват.  

„Дали ще издържи кабинетът или няма да издържи – недоверието ще бъде компенсирано в съвместната работа. Ето ви един вариант на съединените демократични сили, които имат ясна траектория“, каза Стойчев за бъдещия кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.  

По думите му това мнозинство не изглежда неестествено, а Борисов започва дори да става симпатичен.  

„Той си стои човекът в парламента, на никого нищо не прави. Целта е в момента да се случи това управление и да се доведе държавата в нормално състояние, защото разпадът на институциите не е за предпочитане“, каза политологът.  
По думите му участието на ДПС в този процес няма да бъде афиширано като участие в коалиция. Стойчев е на мнение, че действията на президента при връчването на мандата подсказват, че нещо видимо го е извадило от контрол. „Явно има нещо фундаментално, което се променя“, заключи политологът.

„Ако един главен прокурор е казал, че иска да влезе и да изчисти политическия боклук в парламента, и народните представители не му се противопоставят, това ще е обида не само към НС. Това ще е безпрецедентна ситуация – точно заради опита главният прокурор да принизи институцията на НС, да я оприличи на политически боклук, който да бъде изметен, да си позволява подобен език към законодателния орган на страната“, каза пред Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.  

Той смята, че правилното действие в случая е именно да не се дава имунитет. „Защото това искане сега означава, че главният прокурор диктува политиката в България“, посочи Киряков.  

„Дава се шанс на Борисов, това което е правил 12 години или се казва, че е правил, да се направи такава коалиция, че той да не е водещата фигура. Някои ще привидят, че бяга от отговорност и си запазва правото да изчезне от политическото полезрение на тази коалиция“, предположи Киряков.  

„Трябва да бъде оставен сам да преживее себе си, защото той няма да е министър-председател, той ще е обикновен депутат, който ще крепи мнозинство“, изтъкна политологът.  

Според Киряков новият формат на правителството ще даде възможност за „истинска парламентарна работа“. По думите му тази формула ще се разиграе и на местните избори.  

„Президентът Радев си е въобразил, че може да води хора, които да са му лоялни до гроб. Президентът Радев се представяше, че е носител на тази промяна, само че се оказа, че не е такъв и ако си е въобразявал, че Кирил Петков и Асен Василев ще продължат да го следват, той се лъже“, заключи политологът.

https://www.dnes.bg/

(Visited 25 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.