Ново затягане на карантината у нас

Ново затягане на мерките за спиране на разпространението на коронавируса в България обсъжда Националния оперативен щаб.

„Събиране на повече от 2 лица не е разрешено“, предупреди шефът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в Министерски съвет.

„Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Получавам по 100 имейла и нямам физическа възможност да отговоря. Няма да отговарям вече на нито един“, каза още председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Целият свят пламти като пожар, а ние се разхождаме, моля ви“, възмути се той.

„Тези мерки не са, за да унижават хората, затова и маските са задължителни за болни хора, за всички други лица маските са препоръчителни. Те създават фалшива сигурност“, коментира още ген. Мутафчийски.

„Най-масовото нещо в българския народ е неговият телефон. Възможно е да се въведат допълнителни мерки с SMS уведомяване. Ние следваме добрите практики, които се въвеждат в света.

Гърция въведе извънредни мерки, за да спре коронавируса. Гърците трябва да пуснат SMS, за да излязат от дома.

„Това е нестандартна ситуация, няма как със стандартни мерки да бъде преодоляна.  Получаваме много сигнали от възмутени граждани и работодатели, има огромни неудобства в тази насока, ние също имаме семейства и изпитваме неудобства, но това е единственият начин да се спасим“, заключи шефът на ВМА.


image0 (9K)