Нов живот за Минералната баня в Овча купел, СОС ще я реставрира

Нов живот за Минералната баня в Овча купел, СОС ще я реставрира

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Автентичният облик на Минералната баня в столичния квартал „Овча Купел“ ще бъде възстановен. Това заяви председателят на Столичният общински съвет (СОС) Георги Георгиев, който посети обекта.

По думите му реставрацията ще струва около 8 милиона лева. Столична община ще осигури 4.4 млн. лв., от нужните за ремонта средства. Банята ще бъде и културен център, уточни той.

Повече от 40 години емблематичната сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета и на СО в началото на мандата тя е прехвърлена на Общината. „Веднага бяха предприети мерки заедно с колегите от историческия музей, от Софийския университет веднага да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър“, посочи Георгиев.

Председателят на СОС изрази оптимизъм, че реставрацията ще бъде готова в рамките на няколко месеца. Това е отношението към недвижимите културни ценности, които Общината има и търсим всички възможни начини те да бъдат запазени, поясни той.

Георгиев даде пример с банята в Банкя, за която бе намерен правилния начин да бъде стопанисвана от Софийски имоти.

Припомняме, че проектът за реставрация на минералната баня се отлага от няколко години. Забавянето  коства поста на зам.-кмета по култура и образование доц. Тодор Чобанов. Мястото му бе заето от Мирослав Боршош, бивш директор на НДК.

Антикорупционният фонд (АКФ) пък призова за прекратяване на обществена поръчка за инженеринг спрямо баня „Овча купел“ и сигнализира редица институции за нарушения при организирането ѝ. От Върховната административна прокуратура (ВАП) сезираха служебния министър на културата Велислав Минеков и кмета на София Йорданка Фандъкова да проверят адаптацията и реставрацията на минерална баня „Овча купел“ в научен център, съобщиха от държавното обвинение.

Още кадри може да видите в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)