Нов изпит ще полагат кандидатите за шофьорска книжка

Теоретичната част от изпитите за шофьорска книжка ще бъде променена от март следващата година. Листовките вече ще включват две части, съобщи Нова телевизия. Курсистите ще трябва да се справят и с казус на пътя, заснет във видео клип.

Предвижда се още теоретичните изпити да се провеждат в т.нар. „бели стаи“, които представляват звукоизолирани кабини.

Поне половината от въпросите в листовките са ненужни. Те объркват курсистите и не отговарят на реални ситуации, смятат инструктори. „Това са въпроси от преди 30 години и те нямат никакво адекватно отношение към пътната безопасност“, смята Владимир Тодоров от „Асоциацията на пострадалите при катастрофи“.

„70 % от въпросите трябва да са ситуационни въпроси, които да тренират водачите как да реагират при определени ситуации“. Това смята Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в Народното Събрание.

Идеята е да има и казус, за да може да се прецени до каква степен кандидат шофьора се ориентира в пътната обстановка и до каква степен може да отрази опасностите и нарушенията, които могат да бъдат допуснати“, заяви Дамян Войновски от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.


image0 (9K)