НОИ: От 7 юли ще се изплащат увеличените пенсии

НОИ: От 7 юли ще се изплащат увеличените пенсии

Снимка: Михаела Катеринска/БГНЕС

image0 (9K)

Гласуваните с актуализацията на бюджета по-високи пенсии ще се изплащат от 7 юли, разкри управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, цитиран от БНР.

По думите му още на 7 юли хората, които получават парите си по банков път, ще получат средствата по картите си. Другите, които получават пенсиите си чрез „Български пощи“, ще ги получат в периода от 7 до 20 юли в зависимост от определените графици на съответните пощенски станции.

„Около 10% ще бъдат завишени пенсиите на всички лица, ако отчитаме, разбира се, 60-те лева и всякакви добавки, които се изплащаха към различните видове пенсии – през предходния месец като пенсия, добавки и допълнителни суми“, коментира управителят на НОИ.

Още по темата

Минималната пенсия вече е 467 лева след приетата миналата седмица бюджетна актуализация. Средната за страната пък достига 666 лева.

Минималната пенсия за стаж и възраст е 467 лева, а максималната – 2000 лева. 10-процентното увеличение засега покрива ускорението на инфлацията между януари и май 2022 г., която според НСИ достига 9,1%.

1,3 млн. възрастни ще получат по-високите си пенсии още на 7 юли, по банковите им сметки. От „Български пощи“ препоръчват, с цел избягването на опашки, възрастните хора да използват не само сутрешните, но и следобедните часове, както и да се съобазяват с графиците, които са налични в пощенските станции.

Въпреки увеличението, през юли тази година 306 хил. възрастни у нас ще продължат да получават по-ниска пенсия от прага на бедност от 413 лева. 

https://www.investor.bg/

(Visited 33 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!