Норвегия замрази 220 млн. евро помощ на Унгария заради несъгласие кой ще ги разпределя

Норвегия замрази финансова помощ в размер на 220 млн. евро за Унгария с аргумента, че няма независим орган, който да разпределя парите за подкрепа на гражданското общество, съобщи Евронюз. Решението на Осло идва на фона на критики срещу унгарския премиер Виктор Орбан заради атаките на правителството му срещу граждански организации.

Финансовата помощ за Унгария щеше да дойде чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Те позволяват на три държави, които не са част от Европейския съюз, но са членки на Европейското икономическо пространство – Исландия, Лихтенщайн и Норвегия – да подпомагат финансово държани от ЕС.

Обещаната на Унгария помощ е в размер на 220 млн. евро и част от нея е предназначена за подпомагане на гражданското общество.

Условията на Норвегия за предоставянето на средствата са те да бъдат разпределяни по независим и прозрачен начин и това да се прави от независим фонд, който да бъде одобрен от Осло и Будапеща. Този фонд трябва „да гарантира, че финансирането се използва за укрепване на гражданското общество, насърчаване на упражняването на граждански права и подкрепа на уязвими групи“.

Според съобщение на сайта на външното министерство на Норвегия не е постигнато съгласие кой да разпределя средствата до крайния срок 21 юли. „В резултат на това планираните програми няма да бъдат изпълнени“, пише в съобщението.

В него се добавя, че Норвегия, Исландия и Лихтенщайн са „обединени в процеса на вземане на решението“.

Според властите в Будапеща Норвегия „дължи“ тези пари на Унгария и трябва да ги изплати.

„Норвегия ни дължи тези парти, защото, без да е членка на Европейския съюз, Норвегия участва в единния пазар и се възползва от него. В същото време страната не трябва да спазва други правила на ЕС и да носи друга тежест, например да внася пари в европейския бюджет“, коментира Началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, Гергели Дюлаш, цитиран от Евронюз.

„Затова тя ни дължи това. Все още не сме намерили метод, по който да я накараме да плати дълга си, но търсим такъв“, добави той.

Правителството на Виктор Орбан е критикувано от години заради ограничаването на свободата на медиите и атаките срещу неправителствения сектор и срещу малцинствата. Сред последните действия в тази насока беше приемането на законови промени, които силно ограничават правата на ЛГБТ общността в страната.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)