НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.

НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.
НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.

Снимка: архив, БГНЕС

Със 134 гласа „за“, 26 „против“ и без „въздържал се“ Народното събрание (НС) в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Първоначално по темата са внесени два проекта на решение – на ПГ на „Демократична България“ за обявяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз и на ГЕРБ-СДС за обявяване на Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В крайна сметка в комисията по външна политика са се обединили около общ проект, обясни председателят ѝ Екатерина Захариева.

Големият глад през 1932-1933 г.-Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР – Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.

(БТА, Нелли Желева)
 

https://www.dnes.bg/

(Visited 23 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.