Ню Йорк таймс: САЩ ускоряват преместването на посолството си в Ерусалим

Сградата в Западен Ерусалим е близо до Зелената линия, служила като фактическа граница на Израел до арабско-израелската война през 1967 година. Сградата ще трябва да бъде преустроена, за да може посланикът да извършва поверителни операции

[ad id=“263680″]

Плановете на правителството сочат, че то вече не се опитва да смекчи удара от новата политика, предизвикала гневни протести от палестинци и други араби. Това поставя под съмнение миротворческите амбиции на Тръмп. Израелският премиер спомена тази сряда възможността за по-бързо преместване, заявявайки пред медии, че посолството ще бъде преместено в рамките на тази година. Няколко часа по-късно Тръмп заяви, че няма такива планове, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

[ad id=“218548″]

Не е ясно дали съветниците на Тръмп са го уведомили за новите срокове преди вчерашния ден. Първоначалните планове бяха за строеж на нова сграда в Ерусалим, която според държавния секретар Рекс Тилърсън ще отнеме най-малко три години. По-късно държавният департамент на САЩ се е спрял на по-скромен и по-евтин план за преустройство на съществуваща консулска сграда в Западен Ерусалим. Това ще позволи преместването на посолството до следващата година.

Споровете за сроковете предизвикаха напрежение между Тилърсън и други членове на администрацията.

Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман, както и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, са подкрепили бързия план.

[ad id=“218001″]

Вчера Тилърсън е поискал от Тръмп повече време за гарантиране на безопасността на сградата и президентът е приел.

Сградата в Западен Ерусалим е близо до Зелената линия, служила като фактическа граница на Израел до арабско-израелската война през 1967 година. Сградата ще трябва да бъде преустроена, за да може посланикът да извършва поверителни операции, но тя е относително нова постройка, предлагаща по-голяма сигурност от посолството в Тел Авив, според в. „Ню Йорк таймс“.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)